İlaçta eşdeğer uygulamasına tepki

ADANA (İHA) - Adana Eczacılar Odası Başkanı Burhanettin Bulut, kamu ilaç alımlarında sık sık değişikliğe gidilen uygulamaların artık içinden çıkılamaz bir hal aldığını ve yaşanan sorundan hem hastaların hem de eczacıların büyük mağduriyete uğradığını bildirdi.

Burhanettin Bulut, yaptığı açıklamada, kamu kaynaklarının etkin kullanımını amaçlayan eşdeğer ilaç uygulamasındaki sıkıntılara değindi. Maliye Bakanlığı'nın getirdiği uygulama ile 75 etken maddenin 331 etken maddeyi kapsar hale getirildiğini belirten Bulut, "Birbiri ile tıpatıp aynı olan ilaçlar için uygulanması gerekirken farmasötik formları farklı ilaçların da eşdeğer uygulamaya alınması, hastaların ilaca ulaşmasında büyük güçlükler çıkartmakta, vatandaş ile eczacı karşı karşıya gelmektedir. Yeni uygulama ile referans olarak gösterilen bazı ilaçlar piyasada bulunmazken, bulunan ilaçların farkını da hasta ödemek zorunda kalmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Adana Eczacılar Odası Başkanı Burhanettin Bulut, hastanın ödemek zorunda kaldığı farka en bariz örnek olarak bu ay içinde bir eczane tarafından düzenlenen reçeteyi gösterdi. Bulut, "Fiyatı 662 milyon 900 bin lira olan Endobulin adlı 2 adet ilaç için düzenlenen reçetede devlet eczaneye 18 milyon 480 bin lira ödüyor. Hasta bu ilacı almak için artı olarak 1 milyar 120 milyon 180 bin lira daha vermek zorunda kalıyor" diye konuştu.

Bağ-Kur mensuplarına da bir aydır ilaç veremediklerini belirten Bulut, sık sık değişen ve yine sık sık hata veren sistem yüzünden Bağ-Kur mensuplarının mağdur olduğunu söyledi. Bulut, "Son 3 gündür Bağ-Kur'lulara ilaç verilemiyor. Çünkü provizyon kapalı. Bugün de bu sorun devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Sistemin "yap-boz tahtasına" dönüştürüldüğünü savunan Bulut, "Amaç ülke kaynaklarını etkin şekilde kullanmak ise buna itirazımız yok. Ancak Maliye Bakanlığı'nın bu uygulaması artık çekilmez hale geldi. Başbakana, Sağlık Bakanlığı'na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve ilgili diğer taraflara iki kez yazı yazdık ancak sonuç alamadık. Sistem, vatandaşın sağlık sorununu giderici, azaltıcı bir sistem değil. Bunu yapanlar ya iktisatçı ya matematikçi. Sağlıkçı olamaz. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı bu işe acilen el atmalı" dedi.

Reklam
Reklam

Yeşilkart, Çukurova Üniversitesi ve cezaevi gibi ödeme sistemi Maliye Bakanlığı'na bağlı kurumların 18 iş gününde ödemesi gereken faturaların uzun süredir ödenmediğini de vurgulayan Bulut, "Bu kurumlarda Şubat ayından beri ödenmeyen reçeteler var. Maliye Bakanlığı'na bağlı kurumlar her yeni uygulamada eczacıları biraz daha bürokrasi ve kırtasiye altından çıkılmaz hale getirmiştir" ifadelerini kullandı.

15 Temmuz 2005 tarihinde yapılan yüzde 8.83 oranında yapılan ilaç indirimlerinden de yine eczacıların mağdur olduğunu söyleyen Bulut, "İlaç fiyatlarının indirimine karşı değiliz. Avro'nun ucuzlamasından dolayı yapılan bu uygulamadan ithalatçı, üretici ve depolar etkilenmiştir. Ancak bedeli ve vergileri ödenmiş olan eczane stoklarında bulunan ilaçlarımız haksız şekilde indirim sonucu eczanelerimiz sermaye kaybına uğramıştır. Bundan sonraki süreçte de ilaç fiyatlarında hareketlilik olacaktır. Kısıtlı şekilde sermaye ile çalışan eczanelerin hizmet veremez hale gelmemesi için oluşan fiyat farklarının ilaç firmalarınca karşılanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam