ANKARA (ANKA) - TBMM'de görüşülmeyi bekleyen "İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Tasarısı"nın ilaçta reklam serbestisini getireceği yönündeki tartışmalar büyüyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun, "Türkiye'de hiçbir ilaç reklam edilmeyecektir. Yasaktır." şeklindeki sözlerine yanıt Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan'dan geldi. Saydan, "Daha tasarı yasalaşmadan ilaç reklamları gazetelerde yer almaya başladı bile" dedi. Eczacılar ise ilaçta reklam serbestisinin büyük tehlikeleri de beraberinde getireceği yönünde uyarıda bulundu.
Reçetesiz ilaç satışı ve ilaçta reklamın önünü açan ve Meclis'te bulunan "İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasa Tasarısı"na tepkiler sürerken, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, reçetesiz ilaç satışına izin vermeyeceklerini söyleyerek "İlaç ruhsatı olan hangi maddenin nerede reklamı yapılıyorsa bize ihbar edilsin, gereken kanuni girişimi yapmaya her zaman hazırız. Türkiye'de hiçbir ilaç reklam edilmeyecektir. Yasaktır" dedi. TEİS Başkanı Saydan ise, "Ancak tasarı yasalaşmadan ilaç reklamları "gizli" reklam olarak gazete sayfalarındaki yerini almaya başladı bile" dedi. Saydan, bu konuda pekçok örnek olduğunu sözlerine ekledi.
ECZACILAR UYARIYOR: "REÇETESİZ İLAÇ VE İLAÇTA REKLAM BÜYÜK TEHLİKE YARATIYOR"
Eczacılar ilaçta reklam ve reçetesiz ilaç satışının büyük tehlikeleri de beraberinde getireceğini savundu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, ANKA'ya yaptığı açıklamada, vitaminin basit olarak gösterildiğini söyleyerek "Vitamin gibi basit ilaçlar demek doğru değil. Vitaminler suda eriyen ve yağda eriyen vitaminler diye ayrılırlar. Suda eriyen vitaminleri idrar yoluyla atabiliriz. Bunlar b ve c vitaminidir. A, d, e vitaminleri ise yağda eriyen vitaminlerdir. Bunlar dokuda birikme yapar. Bunun için vitaminlerin basit olarak gösterilmesi doğru değildir" dedi. Gazetelerde reklamı yer alan ilaca ilişkin ise Saydan, "Bunun içinde de e ve a vitaminleri var. Bunlar yağda eriyen vitaminlerdir. Ayrıca demir var. Fazla miktarda demir sağlık sorunlarına yol açabilir. Her türlü kimyasal maddenin fazlası zararlıdır. Vitamin olması, onun vücuda destek veriyor olması onun zararlarını ortadan kaldırmaz" dedi.
Türk toplumunun henüz reçetesiz ve doktor kontrolünde olmadan ilaç alabilecek eğitim ve bilgi birikimine sahip olmadığını ifade eden Saydan, "İnsanlarımız ilaç konusunda son derece cahil ve bilgisiz. Şekli hoşuna gider, bir ölçek yerine iki ölçek verebilir. Ya da çocuğu lezzetini beğendi diye iki üç ölçek verilebilir. Ve bu da çocuklarda birikmeye yol açar. Bunların özendirilmemesi lazım. İlaç hiçbir zaman özendirilmemesi gereken bir üründür" diye konuştu. Kişilerin vücudunda oluşan bazı sıkıntıların ilaçtan kaynaklandığını bilemeyeceğini ifade eden Saydan, ilaç ruhsatlarının tarım bakanlığı tarafından değil, sağlık bakanlığı tarafından verilmesi ve kontrollerinin de sağlık bakanlığınca yapılması gerektiğini söyledi: Saydan, Biz bu işin uzmanıyız. Dikkate alınması gerekiyor. Oyuncak değil, ilaç bu. Buna tek dur diyecek kişiler müsteşar ve bakandır. Yani daha önce zayıflama ilacında olduğu gibi, birileri öldükten sonra eczanelerden toplayalım diye çıkmak önemli değil. Bunlar satılırken, insanların hayatlarıyla oynuyorlar" dedi.
MECLİS SAĞLIK KOMİSYONU ÜYESİ YILDIZ: "GEREKSİZ TÜKETİM RİSKLİ"
CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Sağlık, Aile, Çalışma Ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Sacid Yıldız ise düzenlemenin doğru olmadığını savundu. Yıldız, "İlaç gerektiği zaman, eczacı kontrolünde, hekim reçetesiyle tüketilmesi gereken bir ürün. Ancak bu tasarı ile ilaçlar reçetesiz, eczacı kontrolü olmadan, marketlerden alınabilecek. Ve artan gereksiz tüketim büyük riskleri de beraberinde getirecek" dedi.