"Roche skandalı" için 2005 yılında açılan davada İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar hakkında ‘çete' suçlamasından beraat, ihaleye fesat karıştırmaktan ise takipsizlik kararı vermişti. Ancak Yargıtay bu kararı bozdu ve davanın ağır ceza mahkemesinde tekrar görülmesine hükmetti
Roche yöneticileri ile SSK bürokratlarının devlete yüksek fiyatla ilaç satma ve ihaleye fesat karıştırma suçlarından yargılandığı dava sil baştan. Kamuoyunda büyük tepki toplayan skandalı, bundan 5 yıl önce ortaya çıkarmıştı. Devleti 8.2 milyon TL zarara uğratan Roche skandalının ortaya çıkmasından sonra yargı devreye girdi ve aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu 18 kişi hakkında hukuki süreç başladı. 10 Haziran 2006 tarihinde İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlayan davada sanıklar "Çete Üyesi Olmak", "Görevi Kötüye Kullanmak" Ve "İhaleye Fesat Karıştırmak" suçlarından 26 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaya başlandı.
Beraat kararı çıktı
Dava yaklaşık 2 yıl sürdü ve 28 Mart 2008 tarihinde karar çıktı. Sosyal Sigortalar Kurumu'na çete kurarak fahiş fiyatla ilaç satıp devleti 8.2 milyon TL zarara uğrattıkları iddiasıyla Roche eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın da aralarında bulunduğu 18 sanığın yargılandığı davada 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak'suçlarından beraatlerine karar verildi. Mahkeme, 'ihaleye fesat karıştırmak ve görevi kötüye kullanmak'suçlarına ilişkin görevsizlik kararı vererek, dosyayı İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Yargıtay'a itiraz
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararından sonra İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hazmi Okumuş, "adalete olan güveni sarsacak unsurlar taşıyor" diyerek karara itiraz etti. İtiraz sonucunda dava Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından tekrar değerlendirmeye alındı. Yargıtay incelemesini tamamladı ve geçtiğimiz günlerde kararını açıkladı. Bu kara göre Yargıtay. Ceza Mahkemesi, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin aldığı kararı bozdu. Yargıtay aldığı karar ile, sadece Veysi Mungan'ın beraatini onaylarken geriye kalan 18 şüphelinin 'çete ve ihaleye fesat karıştırma'suçlamalarıyla, özel şekillendirilmiş ağır ceza mahkemesinde tekrar yargılanmasına karar verdi.
Eksik inceleme yapıldı
Veysi Mungan'ın avukatı Ayhan Erdoğan, Yargıtay'ın almış olduğu kararı şöyle değerlendirdi: "Veysi Mungan bu davada müşteki sanık olarak yargılanıyordu ve Yargıtay kararıyla beraati onaylanmış oldu. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, çete iddiasını 'delil yetersizliği'yüzünden kabul etmemişti. Ancak Yargıtay aldığı karar ile 'delil yetersizliğini'kabul etmedi ve 'eksik inceleme'olduğu sonucuna vardı. Dava şimdi tekrar ağır ceza mahkemesinde görülmeye başlayacak."
26 yılla yargılanıyorlar
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından Roche ilaç firmasının ithal ettiği "Neupogen" ve "Kiytrill" isimli ilaçların pahalı bir şekilde Sağlık Bakanlığı'na satıldığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonunda, 18 kişi hakkında, 6 ile 26 yıl arasında değişen hapis cezası istendi. Yapılan fiyatlandırmayla ilaç formlarında eksik ve yanlış beyanda bulunulduğu ifade edilen iddianamede, Roche ilaç firmasının Ruhsatlandırma ve Resmi İlişkiler Direktörü Elif Arıbal ile Ankara Resmi İlişkiler Müdürü Mehmet Fatih Kaygusuz‘un bundan sorumlu tutulduğu ifade edildi. İddianamede, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, yardımcısı Saim Kerman, Fiyat Maliyet Etütleri Şube Müdürlüğünde eczacı olarak çalışan Ethem Turgay Akuğur ile Güzin Sağiş , Nesrin Minisker ve Neşe Büyükkök‘ün ise Roche'un bildirdiği fiyatların uygunluğunu kontrol etmeden onaylayarak, atılı suçu işledikleri ileri sürüldü.
Roche Genel Müdürü ve SSK bürokratları da yargılanıyor
* Faruk Yöneyman Roche eski Genel Müdürü
* İsmail Şeref Sümer Çalışma ve Sos.Güv. Bak. eski Müşaviri
* Nazmi Güleyüpoğlu SSK eski Başkan Vekili
* Hülya Özdemir Eski SSK Sağlık İşleri Daire Başkanı
* Orhan Canbolat Eski SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü
* Servet Rüştü Karahan SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü
* Sait Ersoy SSK Yönetim Kurulu eski Başkanvekili
* Gülşen Terakye SSK Yönetim Kurulu eski Üyesi
* İhsan Yener Kaya SSK Yönetim Kurulu eski Üyesi
* Zehra İnci Koyuncu SSK Yönetim Kurulu eski Üyesi
* Azmi Arslan SSK eski İstanbul Bölge Müdür Yrd. n Nazmi Celal Güler SSK eski İstanbul Satınalma Müdürü
* Gökhan Demir Roche çalışanı
* Ümit Ceylan Roche Pazarlama Bölümü Sorumlusu
* Tahir Ünsal Roche Kanser İlaçları Satış Müdürü
* Ahmet Sarıbay Beşer Ecza Deposu Genel Müdürü
* Burak Mehmet Sarıbay Beşer Ecza Deposu Yöneticisi
* Veysi Mungan Roche eski Satış Müdürü
İlaçlarını yazsınlar diye doktorlara oto lastiği bile verdiler
Roche davası, devlete fahiş fiyatla ilaç satıldığının belgelenmesi üzerine 2005 yılında açıldı. Roche ilaç şirketinin kanser ve diyaliz hastalarında kullanılan Neorecormon adlı ilacı aynı tarihlerde Beşer Ecza Deposu'na 88, devlet hastanelerine 171, SSK hastanelerine 230, Emekli Sandığı'na 348 liradan (o dönemde milyon TL idi) sattığını ortaya koyan faturalar Temmuz 2004'te ortaya çıkarıldı.
Sağlık Bakanlığı ve Başbakanlık Teftiş Kurulu harekete geçti. İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü Roche ilaç şirketine baskın yaparak çuvallar dolusu belgeye el koydu. Roche ilaç şirketinin o zamanki genel müdürü Faruk Yöneyman ile genel müdür yardımcıları ve üst düzey yöneticiler Gökhan Demir, Tahir Ünsal, SSK Sağlık İşleri Genel Müdür Vekili Orhan Canbolat, Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Dairesi Başkan Vekili Hülya Özdemir, SSK Sağlık İşleri Genel Müdür Vekili Servet Rüştü Karahan, SSK İstanbul Satın Alma Müdürü Azmi Arslan başta olmak üzere birçok bürokrat ile SSK ihalelerine Roche adına katılan Beşer Ecza Deposu sahipleri Ahmet Sarıbay ve Burak Sarıbay gözaltına alınıp sorgulandı, bazıları tutuklandı. Aylar süren soruşturmalar sonucunda İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan çete davasında 18 sanık yargılandı. Savcı Nazmi Okumuş'un mahkemeye değerlendirilmesi talebiyle gönderdiği belgelerde, Roche yetkililerinin doktorlara otomobil lastiğinden Venedik'te gondol gezisine, doğum günü yemeklerinden pasta böreğe kadar çok çeşitli rüşvetler verdikleri de ortaya çıkmıştı. (Vatan)