İlahiyatçı Erdönmez: Müslümanın Hakkını Arama Tarzı İslam’a Uygun Olmalıdır

İlahiyatçı Yazar Muammer Erdönmez, “Efendimiz (sav) “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diyor ama hak ararken...

İlahiyatçı Yazar Muammer Erdönmez, “Efendimiz (sav) “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diyor ama hak ararken de başka haksızlıklara sebep olmak ise başka bir şeytanlıktır. Müslümanın, hakkını arama tarzı yine İslam’a uygun olmalıdır. Bu hak arama şeklinde yakma veya yıkmak yoktur, vurmak kırmak yoktur.” dedi.

Amasya Çalışanları Eğitim ve Kültür Derneği, (AÇADER) emek ve alın terinin önemini vurgulayan “İslam’da Emek ve Alın Teri” konulu konferans düzenledi. Özel İdare Konferans Salonu’nda düzenlenen programa İlahiyatçı Yazar Muammer Erdönmez, konuşmacı olarak katıldı.

Reklam
Reklam

Şehzade Tasavvuf Müziği korosunun seslendirdiği ilahilerin ardından açılış konuşmasını yapan AÇADER Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Kabacı, işçilerin ülkelerin gelişmesinde ve kalkınması çok önemli rol oynadığını söyledi. İslâm’ın el emeğine ve alın terine özel bir önem verdiğine işaret eden İlahiyatçı Yazar Muammer Erdönmez ise, “Kur’an-ı Kerim’de adaleti, iyiliği, insanlara muhtaç oldukları şeyleri vermeyi emreden, emanetlerin ehline verilmesini isteyen, ölçü ve tartının tam yapılmasını ve insanların haklarını eksiltmemeyi bildiren ayetlerin genel anlamda işçi ve memur haklarını da kapsadığını söyledi.
19. Yüzyılda dünyanın bağrına atılan zehir tohumlarının 20.Yüzyılı felaket asrına çevirdiğini vurgulayan Erdönmez; “Kimileri bu çağlara vahşet çağı dedi, kimileri ise başka isimlerle andı bu yüzyılı ama en büyük özelliği bu çağın her şeyi istismar etmesiydi. Kadını istismar etti üstüne kadınlar günü çıkardı, emeği ve işçiyi istismar etti işçiler bayramı çıkardı. İnsanlığın bütün mukaddeslerini veya hayatın gerekleri olan meseleleri istismar etti, birde üstüne üslük adeta ağızlarına bir kaşık bal çalarcasına onlara sadece bir gün tayin etti.
Bizim medeniyetiz anneler, babalar veya işçiler gününe karşı değildi ama bizde her gün anneler günüdür, her gün babalar günüdür, her gün öğretmenler günüdür, çünkü bizde eğitim beşikten mezara kadardır. Her günde çalışanların, gayret gösterenlerin, emek sahiplerinin günüdür. Bu gidişle gelecekte yılın her günü yetmeyecek, çeşitli istismar meseleleri ve günleri çıkacak.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Erdönmez konuşmanı şöyle sürdürdü: “İşçiler bayramı deyip hem işçiyi insafsızca çalıştırıp, hakkını tam olarak vermeyip, bir de hakkını ara diyerek sokağa dökenler var. Haksızlık karşısında hak aramak başkadır. Efendimiz (sav) “haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diyor ama hak ararken de başka haksızlıklara sebep olmak ise başka bir şeytanlıktır. Müslümanın, hakkını arama tarzı yine İslam’a uygun olmalıdır. Bu hak arama şeklinde yakma veya yıkmak yoktur. Vurmak kırmak yoktur. Medeni bir şekilde, insanca hakkını aramak vardır. Dünya işçi gününü bayram havasında kutlarken, ülkemizde yaşanan ise tamamen ideolojilere kurban edilen manzaralardır.

İşçi nedir, iş nedir, emek dedir, işçinin gerçek hakları nelerdir bunların konuşulmasına hiç fırsat kalmıyor. İşçi bayramı denilen şey gerçekten nasıl bayram olur? Allah’ın istediği gibi olduğumuz zaman, ailede bayram olur, cemiyette bayram olur, bütün dünyada bayram olur. İnsanlar Allah’a kul olduğunu hatırladığı zaman, kulluğun gereğini yerine getirdiği zaman işte bayram o zaman olur.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: