ANKARA(ANKA)- İlahiyat profesörleri, son olarak CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın dinlendiği iddiasıyla ortaya çıkan telekulak tartışmasına ilişkin olarak yaptıkları değerlendirmede, bir başkasını dinlemenin dinen caiz olmadığını bildirdi. Kur'an'da buna dair ayetlerin yer aldığını ifade eden İlahiyat profesörleri, telekulakların din ve ahlaka tamamen aykırı olduğunu belirtti.
Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Profesörü Şahin Filiz, ANKA'ya yaptığı açıklamada, başkalarının mahremlerine, özel hayatlarına girmenin İslam Dini'ne göre caiz olmadığını söyledi. Kuran'dan örnekler veren Profesör Filiz, "Kur'an'da buna dair birkaç ayet geçer: ‘Bilmediğiniz şeyin peşine düşmeyin', ‘Kötü zandan kaçının', ‘Tecessüs(casusluk) etmeyin' gibi. Yani ‘başkalarının hayatlarını, özel yaşamlarını araştırmayın' denir" diye konuştu.
-TELEKULAKLAR DİNE VE AHLAKA TAMAMEN AYKIRI-
Durumun iki yönüyle ele alınabileceğini ifade eden İlahiyat Profesörü Filiz, "Hem bir başkasını dinlemek açısından yanlış, hem de kul hakkının gasp edilmesi açısından yanlış" dedi. Telekulakların din ve ahlaka tamamen aykırı olduğunu kaydeden Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Profesörü Filiz, şunları söyledi:
"Telekulakta gayri ahlaki bir durum sergileniyor, kul hakkı ahlaken gasp edilerek hukuksuzluğa yol açılıyor. Bu durum hukuksuzluğu ve yargısız infazı beraberinde getirir. Özetle, Ahlaken yanlıştır, kul hakkının gaspı vardır. Dinimiz hukuken ve ahlaken her türlü gaspı yasaklamış ve günah saymıştır. Caiz değildir, çok büyük vebali vardır."
-DEVLETİN SUÇ YA DA SUÇLUYU ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN GİZLİ BİLGİ TOPLAMASI CAİZ-
İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz da, insanları gizli dinlemenin ve gizli yönlerini araştırmanın günah olduğunu belirtti. Ancak Profesör Beyaz, Devletin bir suç veya suçluyu ortaya çıkarmak amacıyla gizli bilgi toplaması veya gizli dinleme yapmasının ise caiz olduğunu ifade etti.
İlahiyat Profesörü Zekeriya Beyaz telekulak olayına ilişkin olarak ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, Kur'an'ı Kerim'in bazı ayetlerinde Müslümanların birbirlerini arkadan çekiştirmemeleri ve birbiri hakkında casusluk yapmak anlamına gelen tecessüs etmemelerinin emredildiğini belirtti. Beyaz "Ayet bu türlü gizli bilgi edinmeyi ve kişiler hakkında gizli araştırma yapmayı haram kılıyor. Bir insanı gizliden kapının ardından dinlemek veya günümüzde telefonla dinlemek gibi şeyler bu konuya girerler. Bunlar ahlaki ve dinin yönden caiz değildir. Gizli dinleme ve gizli bilgi toplama, tecessüs etmek, yani birbiri hakkında casusluk yapmak kesinlikle ahlaken haramdır, günahtır" dedi. Gizli bilgi toplamanın ancak haklı sebeplerle caiz olacağını belirten Profesör Beyaz şunları söyledi:
"Müslümanlar devletin kanunlarına da itaat etmek mecburiyetindedirler. O nedenle bir kimse kendince haklı sebeplerle de olsa bir başkasını gizli olarak dinleyemez. Eğer bir şikayetiniz varsa Devlete bildirirsiniz, o kimseyi devlet gizlice dinler. Kişiler kendisini Devletin yerine koyamaz. Devletin bir suç veya suçluyu ortaya çıkarması için gizli bilgi toplaması veya gizli dinlemesi de caiz olur. Kısacası dinen asıl olan insan hakları, insanlara zarar vermemek ve de Devlet düzenine aykırı gitmemek esastır. Kısacası bir kişi haksız olarak, gizli dinlenmesinden veya hakkında gizli bilgi toplanmasından maddeten veya manen bir zarar görürse, bu durumda kul hakkı çiğnenmiş olur, o nedenle de bunu yapanlar Allah katında günah işlemiş olurlar."(ANKA)