İlbank, belediyelerin yüzünü güldürecek

İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün tamamen banka statüsüne kavuşması, belediyelerin işine yarayacak. Belediyelerden artık yüzde 5 katkı payı alınmayacak, böylelikle belediyeler milyon YTL'leri bulan ödemekten kurtulacak.

Yeniden yapılanma kapsamında hazırlanan "İller Bankası Anonim Şirketi Kanun Taslağı"nın üzerindeki çalışmalar son şeklini aldı. Halen Başbakanlık'ta olan taslağın, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor.

Mevcut durumda 3 bin 225 adet belediye ile 81 İl Özel İdaresi İller Bankası Genel Müdürlüğü'ne ortalama 600 milyon YTL ortaklık payı ödüyor. Belediyelerden söz konusu katkı payı 4 taksitle tahsil ediliyor. Böylelikle belediyelerin ödemelerinin ertelenmesine ve bazı kolaylıklara dönük çeşitli talepler de son bulacak. Banka tarafından kredibilitesi olmayan belediyeye borç verilmeyecek.

Reklam
Reklam

Bu arada İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün misyonunda ise bir değişiklik olmayacak. Kar amacı gütmeden belediyelere hizmet verme misyonu bulunan bankada mevcut yapı bir anlamda devam edecek. Daha önce banka olarak görülmeyen İller Bankası Genel Müdürlüğü'nün bütün hak ve sorumlulukları anonim şirketine geçecek.

İller Bankası, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve merkezi Ankara'da bulunan "İlbank" adıyla, bir kalkınma ve yatırım bankası olarak faaliyet vermeye başlayacak.

Banka'nın hisseleri, başka bir işleme gerek kalmadan ve bedelsiz olarak Hazine'ye devredilmiş sayılacak. İlbank, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşların finansman ihtiyacını karşılayarak, mahalli hizmetlere yönelik proje hizmetlerine devam edecek. Ancak Genel Müdürlüğün şirket haline dönmesiyle faaliyetlerin tamamı 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ve genelhükümlerine göre yürütülecek.

İlbank'ta sorumluluk tek bir mercide de olmayacak, Genel Müdürün yanı sıra bankanın Yönetim Kurulu Başkanı da olacak.

Reklam
Reklam