İleri yaşlarda görülen ağrılara dikkat!

İleri yaşlarda ağrı çok yaygındır. Yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bu ağrılar zamanla kronik ağrılara dönüşebilir. Yaşı ilerleyen kişilerde tedavi edilmeyen ağrılar günlük aktiviteleri de bozabilir. Peki, bu ağrı türleri neler? Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali Elmacıoğlu, ileri yaşlarda görülen ağrı türleri hakkında açıklamalarda bulundu.

AĞRILAR KRONİKLEŞEBİLİR

Yaşlanma sürecinin bir parçası olarak görülen eklem ağrıları ve vücut ağrıları yaşı ilerleyen kişilerde görülmektedir. Çoğu kişi bu ağrıları reddeder ya da kendi kendine tedavi etmeye çalışır. Ancak tedavi edilmeyen ağrı kronikleşebilir ve bu da yaşam kalitesini büyük ölçüde azaltabilir. Özellikle eklem hasarının erken dönemlerinde ortaya çıkan ağrılar uyarıcı olmalıdır. Zira bu dönemde yapılan tedavilerden alınan yanıtlar yüz güldürücüdür.

Tedavide amaç hastaların günlük yaşam aktivitelerini daha rahat-ağrısız bir şekilde yapabilmeleridir. Bu hastalarda sıklıkla karşımıza çıkan ağrı ve hareket kısıtlılığı nedeniyle yürüme ve egzersiz yapma kapasitelerinin azalması sonucunda kilo alma, ilgili eklemlerde hasarlanma ve kas güçsüzlüğüdür. Bu hastalar zamanla kronik yorgunluk ve ağrı nedeniyle uyku kalitelerinde bozulma ile karşı karşıya kalabilirler.

Reklam
Reklam

SIRT AĞRISI

Her insan yaşamının belli bir noktasında sırt ağrısı yaşamıştır. Ancak yaşı ilerleyen insanlar birçok etken nedeniyle sırt ağrısını yaşamaya daha eğilimlidir. Gelişmiş toplumlarda kronik hastalık tedavisi açısından kalp hastalıklarından sonra ikinci sırayı almaktadır.
Yetersiz su tüketimi, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme bu bölgede yer alan kaslarda ve eklem yapılarında değişikliklere yol açarak, ilerleyen yaşla kamburlaşma, yürürken öne eğilme ve solunum kapasitesinde azalma şeklinde kendini gösterebilmekledir. Halk arasında kireçlenme olarak ifade edilen bu durum bütün omurgada ağrı yayılımını kolaylaştıracağı gibi kişinin yaşam kalitesini de azaltmaktadır.

BACAK AĞRISI

Ayakta dururken veya yürüme sırasında bacak ağrısı olarak ortaya çıkan ağrı, spinal eklemlerin (faset eklemler) dejenerasyonunu gösterebilir. Bu yapılardaki dejenerasyon bulguları arasında, yürüme dayanıklılığının azalması, alttan arkadan bacaklara doğru yayılan ağrı, bel çevresi kaslarında kasılma, yana dönme ile ağrı artışı sıklıkla görülmektedir.
Ayrıca omurgadan çıkan sinir dokusunda meydana gelen disk basısı ilgili bacakta uyuşma karıncalanma ve ağrı şeklinde kendini belli edebilir. Ancak bel bölgesi ve kalça kaslarında meydana gelen aşırı kas spazmları da bel fıtığına bağlı bacak ağrılarını taklit edebilir.

Reklam
Reklam

KALÇA AĞRISI

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen kalça ekleminde oluşan artroz, eklem ve kıkırdakların aşınması sonucu oluşur. Belirtileri arasında yapılan hareketlerde ağrı ve sertlik, devamında ise hareketlerin kısıtlanması vardır. Hasta bacağını kalçadan çekmede ve yana çevirmede zorlanır. Hastaların merdiven inerken veya oturup kalkma ile yaşadıkları ağrı yürüyüş mesafelerini azaltarak komşu diz ekleminde de probleme neden olabilmektedir.

BAŞ AĞRISI

İleri yaşlarda karşılaşılan baş ağrıları zaman içerisinde karakter değiştirebilir. Diğer yaş gruplarından farklı olabilen baş ağrılarının nedenleri araştırılmalıdır. Gerilim tipi baş ağrısı, psikososyal açıdan yaşanan gerilim sonucu ortaya çıkabilir. Baş ağrıları içinde en çok görülen tiptir. Hastalarda yüz, baş ve boyun kaslarının sürekli gerilmesi ile ortaya çıkan şiddetli baş ağrısıdır. Günlerce sürebilme özelliğine sahip olan bu ağrı tipi baskı şeklindedir. Boyun bölgesinde yer alan omurga yapılarının dejenerasyonu, ilerleyen yaşla birlikte baş boyun bölgesinde önemli bir ağrı kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: