BRÜKSEL(ANKA) – Avrupa Birliği, gelecek hafta açıklanacak olan Türkiye ile ilgili 2008 İlerleme Raporu'nda "yargı bağımsızlığı" konusunda eleştiriler yöneltiyor.
Rapora ilişkin son taslakta yargının bağımsızlığına ilişkin kaygılar sürdüğü belirtilirken, "Yargının üst düzey üyeleri, kamuoyuna, gelecekteki yargılamalarda bağımsızlıklarını tehlikeye düşürebilecek yorumlarda bulundu" denildi. Raporda ayrıca "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı konusunda ilerleme olmadı" savına da yer verildi.
Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı İlerleme Raporu'na ilişkin son taslakta birçok alanda yeterli adımların atılmadığının altı çizilirken Türkiye'de de tartışılan konulara vurgu yapılıyor.
ABHaber'in elde ettiği taslakta yargı sistemi üzerinde duruluyor. Adalet Bakanlığı'nın yargı reform stratejisi taslağı üzerinde çalıştığı belirtilirken "kapsamlı" olarak nitelendirilen belgenin yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği gibi konuları da içerdiğine işaret ediliyor.
İlerleme Raporu'nda 2007 yılında toplam 846 yargı ve savcının atandığı belirtilirken, 4 bin 166 yargı ve savcı kadrosunun boş bulunduğuna dikkat çekiliyor. Bölgesel temyiz mahkemelerinin kurulmasında ilerlemenin sağlanmadığı da kaydedildiği raporda şöyle deniliyor:
-ŞEMDİNLİ SAVCISININ İHRACI ORANTISIZ-
"Yargının bağımsızlığına ilişkin kaygılar sürüyor. Bazı vesilelerle yargının üst düzey üyeleri, kamuoyuna gelecekteki yargılamalarda bağımsızlıklarını tehlikeye düşürebilecek yorumlarda bulundu. Bağımsızlığa gelince Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı konusunda ilerleme olmadı."
Avrupa Komisyonu, raporunda Şemdinli davasına da değiniliyor. Bu çerçevede Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Şemdinli davası savcısını görevden ihraç kararını "orantısız" olarak nitelendirirken kararın, kurulun "başka devlet kurumlarından bağımsızlığı" konusunda soru işaretlerini yarattığı da savunuluyor.
Bu arada, raporda "diğer bazı yüksek profil davaların soruşturmanın kalitesinin önemine vurgu yaptığı" değerlendirmesine de yer veriliyor. (ANKA)