İlerlemiş güneş çarpmaları öldürüyor

Bursa İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, aşırı sıcağa maruz kalanlarda beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulduğunu belirterek, bunun ölümcül sonuçlara sebep olduğunu bildirdi.

Bursa İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, hava sıcaklığı ile birlikte nemin insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini, güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmenin güneş çarpmalarına sebep olduğunu söyledi. Güneş çarpan kişideki ilk belirtilerin baş ağrısı, halsizlik, sinirlilik, bulantı, susuzluk, tansiyon düşmesi, karın ve bacaklarda ağrı şikayetlerinin görüldüğünü anlatan Ayyıldız, "Aşırı sıcak ve güneş gerekli tedbir alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları ile değişik deri hastalıkları olan kişiler, sıcaktan korunarak güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmemeli" dedi.

Reklam
Reklam

Aşırı sıcak çarpmalarına maruz kalanların tedavi edilmeleri halinde bile ölümcül durumlarla karşılaşabileceklerini kaydeden Ayyıldız, "37 derecelik sıcak havada rutubetin arttığı durumlarda vücut ısısı 40-41 dereceye yükselebiliyor. Bu ısı, o kişinin çarpılmasına sebep oluyor. Aşırı sıcağa maruz kalan hastanın beynindeki ısı ayarlama merkezi fonksiyonunu kaybedebiliyor. Bu da hastanın ruh ve beden sağlığının bozulmasına yol açıyor" diye konuştu.

Ayyıldız, güneş çarpması olan kişilerin ilk olarak serin bir yere alınıp, sırt üstü yatırılarak bacaklarının yükseltilmesi ve vücut ısısının soğuk su ve buzla düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Ayyıldız, ayrıca güneş altında aşırı spor yapılmamasını, ağır yemeklerden ve alkolden kesinlikle kaçınılmasını tavsiye etti.

Anahtar Kelimeler: