Türk Telekom tarihinin ilk grevine çıkmadan 4 saat önce aynı anda Edirne, Bursa, İstanbul, İzmir ve Ankara'da uluslararası internet bağlantısı ve data aktarımı sağlayan fiber optik kablolar kimliği belirsiz kişiler tarafından kesildi.
Grev nedeniyle iletişimde aksamalar yaşandı. Uçak seferlerinde rotar oldu. Otomasyon sistemiyle çalışan bazı hastanelerde hizmet bir süre aksadı. ATM'lerden para çekilemedi. Fatura ödemeleri yaoılamadı. Ayrıca Edirne'de oturduğu evin samanlığında çıkan yangına müdahale etmek isterken kalp krizi geçiren Aysel Tosun, Türk Telekom'un fiber optik kablolarının kesilmesi nedeniyle telefonlar çalışmadığı için sağlık ve itfaiye ekipleri ile irtibat sağlanamayınca yaşamını yitirdi.
TELEKOM: "KASTİ SABOTAJ EYLEMLERİ YAPILDI"
Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Paul Doany, çalışanların greve gitme haklarının olduğunu ama bunun iş bırakma dışında başka bir hakkı vermediğini ifade ederek, "Dün saat 03.00 ile 07.30 arasında bu şirkete karşı kasti sabotaj eylemleri yapıldı" dedi.
Donay, Türk Telekom Genel Müdürlüğünde grevle ilgili bir basın toplantısı düzenledi.Paul Doany, şirkette çalışanların piyasa koşullarına göre oldukça yüksek maaş aldığını belirterek, hiçbir çalışanın enflasyonun üzerinde artış beklememesi gerektiğini söyledi.
Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celaleddin Dinçer ise şebekeden ciddi anlamda arızalar gelmeye başladığını, dün gece 13 arızanın oluştuğunu, bu arızaların fiber optik kabloların makasla kesilmesinden kaynaklandığını söyledi.
GREV İLETİŞİMİ AKSATTI
Türk Telekomünikasyon A.Ş'de, Türkiye Haber-İş Sendikası üyelerinin bu sabah başlattığı grevin ardından İstanbul, İzmit ve Bursa gibi abone yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde iletişimde aksamalar başladı.
Grev uygulaması nedeniyle bazı bölgelerde iletişim hatlarında sorunlarla karşılaşılıyor. Bu nedenle sesli iletişimin yanı sıra zaman zaman internet altyapısında da erişim problemleri yaşanıyor.
Türk Telekom, greve katılması yasak olan personeliyle sorunlara müdahale etmeye çalışıyor. Greve çıkan personelin daha çok arıza birimlerinde görev yapıyor olması nedeniyle Türk Telekom'un, arızaların kısa sürede giderilmesi konusunda sıkıntı yaşayabileceği, grevin daha çok bu alanda kendini hissettirmesi öngörülüyor. Santral ve ana haberleşme omurgasında herhangi bir aksaklığın söz konusu olmayacağını kaydeden Türk Telekom yetkilileri, haberleşme hizmetinin aksamaması için greve katılmayan personelle azami gayret gösterilerek çalışılacağını belirttiler.
GSM OPERATÖRLERİ DE ETKİLENECEK
Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, hangi noktalarda iletişim sorunlarının yaşandığını ancak işverenin tespit edebileceğini, kendilerinin bu konuda bilgilerinin olmadığını kaydetti.
Akcan, normal günlerde İstanbul'da 5 bin arızanın meydana geldiği düşünüldüğünde, bu alanda çalışan personelin greve çıkması nedeniyle önümüzdeki günlerde hizmetlerin aksamasında yoğunluk yaşanacağını belirtti.
Grev süresi uzadıkça arıza yoğunluğunun artacağını dile getiren Akcan, Türk Telekom altyapısından verilen hizmetlerin bundan etkileneceğini söyledi. Akcan, sabit hatlardaki arızalar giderilemediği sürece arızaların katlanacağını, vatandaşların cep telefonlarına yüklenmesiyle operatörlerin de bundan etkileneceğini ifade etti.
Akcan, grevin ertelenmesini istemediklerini de vurgulayarak, "Grevin ertelenmesi demek, hükümete olan güvenimizin sarsılması demektir. Grevi erteleyeceklerine Türk Telekom'u satın alan yabancı sermayeye baksı yapsınlar. Bizim taleplerimiz, bu ülkenin gerçeklerine uygun taleplerdir" dedi.