Ilgaz Tüneli, Kastamonu Hazinesini Dünyaya Açacak

Ilgaz Dağı denilince akla önce, Milli Mücadele'de yok edilmek istenen bir milletin yeniden dirilmek için taşıdığı inanç ve fedakarlık gelir.

Ilgaz Dağı denilince akla önce, Milli Mücadele'de yok edilmek istenen bir milletin yeniden dirilmek için taşıdığı inanç ve fedakarlık gelir. Soğuk kış mevsiminde elbisesini, kızı Elif yerine ıslanmasın diye mermilere örten Şerife Bacı gibi Anadolu kadının karlı zirveyi aşan efsaneleri gelir. Aslında bir çoktur efsanesi. Ama sadece bu bile Ilgaz'ın ne yaman bir engel olduğunu gösterir.

Zirvesinden karın eksik olmadığı Ilgaz Dağı, yakında aşılması zor engel olmaktan çıkacak. Küre Dağı ile arasına aldığı Kastamonu gibi bir hazineye ulaşımı kolaylaştıracak hem de Anadolu'nun kuzeyi ile güneyini birleştirecek. Kastamonuluların özlemle beklediği Ilgaz Tüneli'nin 2014 yılının ortalarında tamamlanıp hizmete açıklaması hedefleniyor.

Reklam
Reklam

-Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş-

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Kastamonu'nun dışarı açılmasına engel olan Ilgaz Dağı'na yapılacak tünelle engelin ortadan kalkacağını belirtti.

1885 metre rakım yerine 1300 metre rakımla Ilgaz'ın geçileceğini ifade eden Bektaş, "Yıllardır beklenen önemli bir proje hayata geçirildi. Kastamonu'nun saklı ve gizli kalmasının yanında ulaşılamıyor olmasının önündeki engellerden biri daha aşılmış olacak" dedi.

Tünel bitince Ilgaz kayak tesislerini yeni bir mantıkla ele alacaklarını söyleyen Bektaş, şöyle konuştu:

"İlimizde ciddi anlamda sunta, ahşap, MDF fabrikalarımız var. Bu fabrikaların ürünleri tırlarla, kamyonlarla naklediliyor. Bu dağ ciddi bir engeldi. Hem ekonomi hem turizm hem de şehirde yatırım düşünenler için engeldi. Bu engel, artık kalkmış olacak. Tünelin getirdiği imkanlarla biz Ilgaz Dağı Kayak Merkezi'ni yeni bir mantıkla ele alıyoruz. Ilgaz Kayak Merkezi Ankara'ya çok daha yakın hale gelmiş oluyor. Ulaşım süresi 1,5 saatin altına inmiş olacak. Yeni bir bağlantı yoluyla dağı, yeni tesisler ve pistlerle Ankara'daki kayakseverlerin hizmetine sunmuş olacağız."

Reklam
Reklam

-"Kuzey-güney aksı birleşecek"-

Tünelin Kastamonu'nun hayal projelerinden biri olduğunu vurgulayan Bektaş, "Gerçekleşmesi çok fazla düşünülmeyen, Kastamonu için hayal bir projeydi. Bu hayalin gerçekleşiyor olması bizim için önemli" dedi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın İnebolu Limanı ile başlayıp Kastamonu-Çankırı-Ankara üzerinden Çukurova'ya kadar uzanan kuzey-güney hattını çalıştırmayı düşündüğünü vurgulayan Bektaş, şunları kaydetti:

"Kurtuluş Savaşı'nda bu hattın ne anlama geldiğini bilenler biliyor. Anadolu'nun kurtuluş mücadelesinde İnebolu Limanı aktif bir şekilde destek vermişti. Fakat biz bu hattın üzerindeki dar boğazları çözemedik. Bugüne kadar liman güncelliğini, hat ise işlevliğini kaybetti. Artık bu saatten sonra hem liman hem kuzey güney aksı hem Ankara-Kastamonu yakınlaşması sağlanmış olacak."

-KATSO Başkanı Halil Öztosun-

Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası(KATSO) Başkanı Halil Öztosun, Bolu Dağı tüneliyle Ilgaz Tüneli hayalinin başladığını söyledi.

Yıllarca zor şartlarda ulaşım sağlandığı halde tünel yapımının insanların aklına dahi gelmediğini kaydeden Öztosun, "Özal zamanında Bolu Dağı tünel inşaatı başlayınca bu tünel hayali kafamızda oluştu. Burada da bir tünel olursa ne olur diye düşündük" dedi.

Reklam
Reklam

Ilgaz Tüneli temel atma töreninde yerel tabirle "Ağlayasım geldi" şeklindeki sözüne de atıfta bulunan Öztosun, "Kastamonu tabiriyle ağlayasım geldi derler. Törende gözlerim yaşardı. Çünkü senelerden beri ulaşımdan dolayı kapalı kaldığı kanısındaydım, hep öyleydi. Biz de kapalı kutuyduk. Bu açıldı. Kastamonu'nun önemli tarihlerinden birisidir" ifadesini kullandı

- TAŞIKO Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu-

Kastamonu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi(TAŞIKO)Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, hergün Ilgaz'dan üyelerine ait 120 aracın geçtiğini söyleyerek, "Bir aracın Ilgaz Dağı'na tırmanması ve inmesi en az 80 lira. Tırlar bazında 100 lirayı aştığını biliyoruz. Hesaplarsak, günlük 12 bin lira gibi bir maliyet doğuyor" şeklinde konuştu.

20-25 yıl öncesine kadar Ilgaz Dağı'nı nasıl geçeceklerini kara kara düşündüklerine işaret eden Sarıahmetoğlu, "Rüyalarımıza kadar girerdi. Böyle projenin meydana gelmesinden kooperatifimiz adına mutluluk duyuyoruz. Sadece ben değil burada bulunan 585 kamyoncu meslektaşımla aynı şekilde mutluluk duyduğumuzu dile getirmek istiyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: