İlik naklinde yeni umut

İlik nakli için donörle lösemi hastası arasında tam uyum aranırken, Türkiye’de iki üniversite yarı uyumlu iliklerin naklinde önemli bir gelişmeye imza attı.

Acıbadem ve Erciyes üniversitelerinin ortak çalışmasında yarım uyumlu iliklerin bağışçıdan hastaya naklinde büyük başarı elde edildi. Sonuç ilik nakli bekleyen yüzlerce hasta için yeni bir umut olabilir

‘Çift ayıklama yöntemi’yle gerçekleştirilen nakillerde büyük başarı oranı elde edildi.

Lösemi hastalığının tedavisinde umut verici bir gelişme yaşandı. Uygun iliğin bulunamaması nedeniyle çok sayıda lösemi hastasının hayatını kaybettiği günümüzde,Acıbadem Üniversitesi ile Erciyes Üniversitesi’nin tıp fakülteleri ortak bir çalışmaya imza atarak, alıcı ile donör arasında yarı uyum bulunan nakiller gerçekleştirdi. Nakiller ‘çift ayıklama yöntemi’yle yapılırken, elde edilen sonuç, ilik bekleyen 450’si çocuk 670 hasta için büyük bir umut olabilir.

Reklam
Reklam

Altıda altı uyum gerektirmiyor

Yöntemle ilgili bilgi veren, Acıbadem Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı uzmanı Prof. Dr.Ercüment Ovalı, gerçekleştirdikleri yarı uyumlu ilik naklinde büyük bir başarı oranı yakaladıklarını belirterek, “Kemik iliği nakli normalde tam uyum yakalandığı zaman yani 6’da 6 uyum gözetildiğinde yapılır. Ancak biz geliştirdiğimiz çift ayıklama yöntemiyle 6’da 3 uyum olsa dahi nakil gerçekleştirdik. Yani bir hastanın annesi, babası, kardeşi sağsa ya da çocuğu varsa bu oran zaten yakalanıyor. Gerçekleştirdiğimiz nakillerde ilk 100 günlük sağ kalım yüzde 70’lerden yüzde 100’e yükseldi. Buna ilişkin bilimsel raporu da geçenlerde kongreye sunduk. Tam uyumlu nakillere benzer sonuçların bu yöntemle yarı uyumlu nakillerde de elde edilmesi, biz bilim insanlarını ve hastaları ümitlendiriyor” diye konuştu.

İspat için en az 2 yıla ihtiyaç var

Tedavinin en önemli özelliğinin nakil süresince hastalara hiçbir bağışıklık baskılayıcısının verilmemesi olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Ovalı çift ayıklama yöntemini de şöyle açıkladı; “Alfa-beta T hücreler ile antijen sunan hücreler(APC) yani monosit ve nötrofiller ayıklanıyor. Şu ana kadar yarı uyumlu 6 nakil tamamlandık. İlk 100 günlük başarı yüzde 100, ilk 6 aylık başarı ise yüzde 83, bir yıllık başarı ise yüzde 70. Bu sonuçlar tam uyumlu nakillerle çok benzer hatta daha iyi. Ancak bu yöntemle yapılan nakillerin kendini ispat edebilmesi için en az 2 yıla ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Bu yöntem şu an için nakil zorunluluğu gerekli olan ancak hiçbir şekilde ilik bulamayan ve başka bir seçeneği olmayan hastalar için önemli bir seçenek gibi görünüyor.”

Reklam
Reklam

MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!

Anahtar Kelimeler: