İlişkileri bitiren 7 büyük günah!

Daha önceki ilişkileriniz neden bitti, bunların sonlanmasının nedeni neydi? Bu yedi hata neden oluyor olabilir. Psikiyatr Gülcan Özer TEDx İstanbul konuşmasında, deneyimlerinden yola çıkarak ilişkilerde yapılmaması gereken şeyleri şöyle listeliyor...

1-Değiştirmek istediğiniz partnerler seçmek.

Herkes bir ilişki içinde değişime uğrar. Ancak sizin elinizde bir değiştirilecekler listesi olursa, partnerinizin karakteri elinizdeki bir projeye dönüşecektir. Bu durumda parterinizde koruma kalkanlarını çıkaracak ve size direnecektir. O yüzden asla değiştiririm zamanla diyerek eş seçmeyin, ilişki yaşamayın.

2-Köken aileler problemi,

Yani basit deyişle gelin-kaynana çatışması. Türk toplumunda köken ailelerimize bağlı yetişkinlik dönemi yaşamamanın getirileri olduğu gibi bedelleri de mevcut. Bunları kabullenerek eş seçerken yeni bir aile seçtiğimizin de bilincinde olmalıyız. Eşimizin ailesi ile kimyamız tutmasa bile nezaketi sürdürmeli ilişkimizi bu tür çatışmalardan korumalıyız.

Reklam
Reklam

3-Cinselliğin ihmal edilmesi.

Cinsellik konusunda çok büyük tabuları olan ve bunu ayıp olarak algılayan bir toplum yapısına sahip olmanın ilişkilere verdiği zarar büyüktür. Eğlenilecek ve evlenilecek kadın gibi terminolojiler kullanmak, kadınları cinsel hayattan uzak tutarken, erkeklerin cinselliği bir performans yarışı olarak algılayışı onları strese sokmakta. Kadınların yere bakarak yürümesinin edep sayıldığı bir coğrafyada ilişkide tutkuyu korumak çok zor ancak bunu başaramazsak romantik ve sağlıklı bir ilişki kurmamız imkansız!

4-Ebeveyn olurken çift olmayı unutmak.

Anne baba olmak ile çift olmak tamamen farklı hallerdir. Annelik ve babalık öyle yoğun bir görevdir ki karı koca olmak bu görevin altında ezilebilir. Buna engel olmak için mutkaka ama mutlaka çocuksuz zaman geçirilecek! Ve çiftler birbirlerinin ebeveynliğine müdahale etmeyecek. Çok gerekli durumlarda ortak bir tavırda buluşmak gerekebilir ancak günlük hayatta farklı ebeveynlik tarzlarınız olabileceğini kabullenmelisiniz.

5-Belki de en önemlisi kendini bilmek.

Reklam
Reklam

Neden bu kişi ile evleniyorum? İlişkimdeki sorun ne? Bu sorunda benim payım nedir? Bu gibi soruları gerçek bir samimiyetle cevaplamanız gerekir. “Ona bağırıyorum çünkü dediğimi yapmadı” demek kendini bilmek değildir. “Ona bağırıyorum” ve “dediğini yapmıyorum” iki farklı hikayedir bireylerin bunu kabullenerek özeleştiri yapması gerekmektedir.

6-İletişim.

“Uzlaşamayacağınız alanlar olabileceği konusunda uzlaşmalısınız.” İletişimin bir sihir olduğunu düşünmek ve uzlaşmanın her alanda olacağına inanmak restleşmelere sebep olabilir. İki farklı aileden ve yaşamdan gelen insanın farklı düşünceleri olması doğaldır.

7-Evliliğin bir gönül işi olduğunu bilmek.

Evlilik bir akıl işi değildir, ancak insanların bir kişiyle tamamen aynı hayatı paylaşma isteği her zaman kabul gördüğü bir eşe sahip olma isteğidir. Evlilikten beklentimiz ne, bunu iyi düşünmeli ve gerçekçi olmak durumundayız. Evlenme motivasyonumuzu sağlayan şeylerin değişken olmadığından emin olmalıyız.

Reklam
Reklam