İlk beş ayda Doğu Marmara’ya 5.4 milyar TL yatırım teşvik belgesi verildi

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)'nın kapsama alanında bulunan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’ya, bu...

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)'nın kapsama alanında bulunan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’ya, bu yılın ilk 5 ayında toplam 5.4 milyar TL teşvik belgesi verildi.

MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, 2011 yılının ilk beş ayında bölgeye gelen sabit yatırımları değerlendirdi. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden oluşan Doğu Marmara Bölgesi’nde Hazine Müsteşarlığı tarafından 2011 yılı ilk beş ayında 5,4 milyar TL’ye yakın toplam sabit yatırım tutarında yatırım teşvik belgesi verildiğini belirten Ayan, bu dönem içerisinde yerli ve yabancı toplam 5,4 milyar TL tutarında oluşan toplam sabit yatırım tutarının, 2,2 milyar TL’si yabancı sermayeli şirketlere verilen teşvik belgeleri, yabancı sermayeli şirketlerin teşvik belgeli yatırımlardaki oranı yüzde 40 seviyesinde gerçekleştiğini ifade söyledi.
Ayrıca, bölgede bugüne kadar yalnız teşvik belgesi alarak yapılan yabancı sermayeli yatırım toplam tutarının 11,4 milyar TL’yi bulduğunu açıklayan Ayan, bu tutarın 5,9 milyar TL’si olan yüzde 51’inin 2008-2011 yılları arasında gelmesinin, kalkınma ajansının da etkisiyle son dönemde bölgeye olan talebin ne ölçüde arttığının göstergesi olduğunu iletti. Ayan, şu açıklamalarda bulundu:
“2008 yılından 2011 yılının ilk beş ayı dahil, teşvik belgesi alan yerli ve yabancı yatırım toplamı 16,4 milyar liraya ulaştı. Bugüne kadar Doğu Marmara Bölgesi’nin yatırım teşvik mevzuatı açısından genel teşviklerden, bölgesel teşviklerden, büyük ölçekli yatırım teşviklerinden yararlanabildi. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak bölge planlarına ve hassasiyetlerine uygun nitelikli yatırımlara her türlü desteği vererek iş ve işlemlerini tek elden takip ediyoruz. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’daki yatırım destek ofislerinden yatırımcılara yardımcı oluyoruz.”

Reklam
Reklam

Yatırım teşvik belgesi almadan yapılan yatırımın bu rakamlara dahil olmadığını belirten Ayan, Doğu Marmara Bölgesi’nin birinci derece gelişmiş bölge olduğu için bir çok orta büyülükteki işletmenin yatırım teşvik belgesi başvurusunda bulunmadığını sözlerine ekledi.
Hazine Müsteşarlığı’ndan alınan verilere göre, 2011 yılının ilk beş ayında söz konusu yatırımlarla 4 bin 551 kişiye iş imkanı açıldı. 2008 yılından 2011 Mayıs ayına kadar verilen teşvik belgeleri ile 35 bin 264 kişiye iş imkanı oluştuğu açıklandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz