İlk bin ihracatçı firma, 499 bin kişi istihdam ediyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin ilk bin ihracatçı firma araştırmasının sonuçları açıklandı. Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi,...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin ilk bin ihracatçı firma araştırmasının sonuçları açıklandı. Meclis Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2009 ile karşılaştırıldığında hem ilk 500 hem de ikinci 500 ihracatçı firmanın eleman sayısını artırdığını belirterek, "İstihdamda 2008 rakamları aşıldı, 2008’de ilk 500’ün 702, ikinci 500’ün 257 ortalama elemanı vardı. İlk 1000 ihracatçı firmanın geçen sene toplam personel sayısı da 499 bin seviyesinde." dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 'İlk 1000 İhracatçı Firma Araştırması’nın sonuçlarını düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Toplantıda; TİM Başkan Vekilleri Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Tahsin Öztiryaki ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay da hazır bulundu.
İhracatçı birliklerin katkıları ile yapılan araştırmanın bulgularına göre ekonomik bunalımın dünyayı vurduğu 2009’da 102,1 milyar dolar olan ihracat, 2010’da 113,9 milyar dolar oldu. İlk 1000 firmanın toplam ihracat içinde payı yüzde 64,7'ye çıktı.
Geçen senenin en başarılı ili İstanbul oldu. İlk 1000 firmanın 483'ü İstanbul'dan ihracat yaptı. İstanbul’u 66 firma ile İzmir, 55 firma ile Bursa, 53 firma ile Gaziantep ve 42 firma ile Ankara takip etti. Daha önce kendine beşinci sırada yer bulan Gaziantep, bu sene dördüncülüğe yükseldi.
Bölgeler temel alındığında Marmara 601 firma ile ilk sırada yer alıyor. Ardından 136 firma ile Ege, 82 firma ile Orta Anadolu, 70’er firma ile Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu geliyor. İhracatçı firmaların yüzde 73’6’sı üretici iken yüzde 20,5'i grup dış ticaret, yüzde 6'sı dış ticaret şirketi.
Araştırmaya konu 1000 firmadan ilk 500'ün ortalama karlılık oranı yüzde 7,46 iken bu oran ikinci 500'de yüzde 4,9’a geriledi.

Reklam
Reklam

İHRACATTA TAŞIT ARAÇLARI SEKTÖRÜ LİDER
2010’da en çok ihracat yapan firmalar listesinde ilk 10 sıra şöyle oluştu:
"Oyak Renault, Tüpraş, Ford, Tofaş, Vestel Dış Ticaret, Arçelik, Toyota, İçdaş, Habaş, Diler Dış Ticaret"
Sektörel dağılıma bakıldığında ihracatın yüzde 20,95'ini taşıt araçları oluşturuyor. Yüzde 14,17 ile demir çelik ürünleri ikinci, yüzde 11,71 ile kimyevi ürünler üçüncü sırada yer alıyor. Hazır giyim yüzde 11,44 ile dördüncü, elektrik-elektronik yüzde 10,05 ile beşinci. İstihdamda 1000 firmadan ilk 500 ile ikinci 500 arasında büyük bir makas söz konusu. İlk 500 firmanın ortalama eleman sayısı 704, ikinci 500 firmanın ise 294.

"DOLAR İÇİN YIL SONU ÖNGÖRÜMÜZ 1,62 TL"
Sonuçları değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gündeme ilişkin soruları da cevapladı. Döviz kurunun mevcut durumunun ihracatçı için ne anlama geldiği yönündeki soruya, “Dolar için belirlediğimiz sene sonu hedefi 1,62 idi. İhracatçının rekabeti adına kurun istikameti önemli. Böyle devam ettiği takdirde hedef kura yaklaşılır. Türkiye’nin büyümesinin ihracat, üretim ve istihdamla olması gerekiyor. Kurların seviyesi de burada oldukça önemli.” karşılığını verdi.
Büyükekşi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi ve ana muhalefet partisinin 2023 için koyduğu 650 milyar dolarlık ihracat hedefiyle ilgili soruyu da şöyle cevapladı:
“Sayın Kılıçdaroğlu ile yaptığım ikili görüşmede bu konuyu ele almadık. Kendileri sadece 2023 vizyonumuzu, bu anlamda sektörlerle yürüttüğümüz faaliyetlerin detaylarını sordu. 2023 hedeflerimizi sivil toplum örgütleri ile iktidar ile ve muhalefet ile paylaştık, paylaşacağız. Yakında seçim var, burada önemli olan siyasi partilerin programına istihdamın, ihracatın girmesiydi. Artık partilerin istihdam, ihracat ve büyüme hedefi var, bu da amacımıza ulaştığımızı ortaya koyar. Hepimiz aynı gemideyiz. Türkiye büyür, istihdamı artırırsa bundan bireyler olarak hepimiz faydalanırız. Yani yağmur yağarsa hepimiz ıslanırız.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, “İktidar partisi, TİM’in 2023 hedeflerini kopyalayıp yapıştırmış.” sözlerinin aktarılması üzerine de Büyükekşi, şunları kaydetti:
“Biz, bundan gurur duyarız. Tüm siyasilerin ihracata duyarlı olmasını temenni ederiz. TİM’in Türkiye için yürüttüğü çalışma önemli. Burada 10 bakanın, ayrı sivil toplum örgütlerinin, İstanbul Ticaret Odası’nın, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON), diğer derneklerin emeği var. Bu, herhangi bir çalışma değil.”
Büyükekşi, bir başka soru üzerine de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı seçimlerden sonra uygun bir zaman belirleyip konuk edebileceklerini aktardı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz