İlk kez sanık sandalyesinde

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma salonuna diğer sanıklarla birlikte giren Başbuğ’a nerede oturacağı konusunda davanın sanıklarından emekli Orgeneral Hasan Iğsız yardımcı oldu.

İnternet Andıcı davası kapsamında, 'Terör örgütü yöneticisi olmak ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' suçlarından tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ dün ilk kez hâkim karşısına çıktı.

Başbuğ salona girince, aralarında oğlu Murat ile kızı Feride Başbuğ, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın da bulunduğu izleyiciler ayağa kalkarak alkışlamaya başladı. Başbuğ kendisini alkışlayan arkadaşlarına ve yakınlarına başıyla selam verdi. Duruşmada tutuklu sanıklara ayrılan bölümde en ön sıranın başında oturan Başbuğ’un yanında eski 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız yer aldı. Başbuğ duruşma başlamadan Iğsız’la bir süre sohbet etti. Başbuğ ayrıca arkasında oturan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun elindeki gazeteyi birlikte okudu.

Reklam
Reklam
**5 No’lu Cezaevi**
Duruşmanın başlamasının ardından kimlik tespiti yapılan Başbuğ, adresinin sorulması üzerine, “Fenerbahçe korumalı konutlarda oturuyordum. 6 Ocak 2012’den beri Silivri 5 No’lu Cezaevi’nde kalıyorum” dedi. Mesleğinin sorulması üzerine emekli subay olduğunu belirten Başbuğ, aylık gelirinin 7 bin TL olduğunu, ayrıca kira gelirinin bulunduğunu belirtti. Başbuğ, Fenerbahçe’deki korumalı konuta 1000 lira civarında lojman ücreti ödediğini söyledi.
**Yüce Divan’a ret**
Kimlik tespitinin ardından söz alan Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, görevsizlik ve yetkisizlik talebinde bulundu. Sezer, anayasada yapılan değişikliği hatırlatarak, kamu görevlilerinin görevleriyle ilgili işledikleri suçların yargılamasının Yüce Divan’da yapılması gerektiğini savundu. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel ise talebin reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti de, “isnat edilen suçların terör suçu kapsamında olduğu, askeri suç olarak kabul edilemeyeceği ve Yargıtay’ın daha önce bu talebe ilişkin başvuruyu reddettiği” gerekçeleriyle talebi reddetti. Duruşmada, Başbuğ hakkında hazırlanan 39 sayfalık iddianame 4 saatte okundu. Duruşmaya verilen arada Başbuğ izleyicilere yakın olan bölüme geldi. Başbuğ yakınlarını ve arkadaşlarını selamlayıp eliyle öpücük gönderdi. Duruşma, Başbuğ’un savunmasını yapması için bugüne ertelendi. Duruşmanın sona ermesinin ardından Başbuğ, kızı ve oğluyla kısa bir süre sohbet edip, “Allah’a emanet olun” diyerek, salondan ayrıldı.
**Destek gösterisi**
Silivri Cezaevi önünde bekleyen grup, İlker Başbuğ’un fotoğraflarının bulunduğu pankartları açarak destek gösterisi yaptı. Başbuğ’un fotoğraflarının bulunduğu pankartları Silivri Cezaevi’nin tel örgülerine asan grup, üzerinde ‘Haksızlığın karşısında askerimizin yanındayız’, ‘Başbuğ yanındayız’ ‘Genelkurmay Başkanı terörist olamaz’, ‘Vatan aşkına bir ömür yetmez’ yazılı pankartları açtı.
Anahtar Kelimeler: