İlk KOBİ fuarı İzmir'de düzenleniyor

İZMİR (İHA) - İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde bu yıl Türkiye'de benzeri görülmemiş bir etkinliğe imza atacak.

5-7 Ocak tarihleri arasında İzmir Fuar Alanı 2 Numaralı Hall'de düzenlenecek KOBİ fuarı ile küçük işletmeler, çeşitli sektörlerden firmalarla buluşturulacak. KOBİ Fuarı'nı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un açmasının beklendiği bildirildi.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek fuarın anısına, İESOB ile PTT Genel Müdürlüğü'nün işbirliği altında özel posta pulu da bastırıldı. "4. Ahilik Haftası ve KOBİ Fuarı" anısına bastırılan pullar, flateli ve çeşitli amaçlar için kullanılmak üzere hazırlandı.

Reklam
Reklam

Gerçek KOBİ'lerin esnaf sanatkarlar olduğu fikrinden yola çıkılarak düzenlenen KOBİ Fuarı'nın kapsamına, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce her yıl düzenlenen Mesleki Teknik Eğitim Fuarı'da (METEF) alındı. METEF'in de fuara dahil edilmesiyle eğitimcilerin, öğrencilerin, velilerin bilinçlendirilmesi ve eğitim programlarının daha net anlaşılması hedefleniyor.

KOBİ Fuarı'nın Ahilik Kültürü'nün kurucusu Ahi Evran Usta'nın anısına düzenleneceğini kaydeden İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam, "Etkinliğimiz, Ahi Evran Çarşısı, KOBİ Fuarı ve METEF üçgeninde gerçekleştirilecek. Çeşitli mesleklerin temsili canlandırmalarıyla renklenecek ve geçmişten günümüze uzanan bir zaman tüneli niteliğini de taşıyacak olan Ahi Evran Çarşısı'nın büyük ilgi çekeceğini düşünüyoruz. KOBİ Fuarı da, KOBİ'lere destek sağlayan kamu kurumlarının, meslek kuruluşlarının, ilgili sivil toplum örgütlerinin üyelerimizle buluşacağı geniş bir platformu oluşturacak" dedi.

"GERÇEK KOBİ, ESNAF"

İletişim çağının hızla gelişen ve değişen koşullarına ayak uydurmanın gerekliliğine değinen Susam, "Artık yeni bir çağdayız ve yeni bir şeyler yapmaya ihtiyacımız var. Ahilik sanatta ve ticarette iyi ahlak ve meslek erdemiyle insanlara kaliteli hizmet sunmayı amaçlayan felsefedir. Bu düşünce sisteminden gereken dersleri alıp AB sürecinde uygulamalıyız. KOBİ fuarı ile hem Ahilik düşüncesini kamuoyuna aşılamayı, hem de yeni bir vizyona, Türkiye'de örnek bir fuara imza atmayı hedefliyoruz. İddiamız, KOBİ tanımının gerçek sahipleri olan esnaf sanatkarların önemini ülkeyi yönetenlere kavratabilmektir. Türkiye artık ekonomik ve sosyal politikalarını küçük işletmelere dayandırmak zorundadır. Bu bir dünya gerçeğidir. Türkiye'de esnaf sanatkarların küçük ve orta boy ölçekli işletmeleri oluşturduğunu ve sorunlarını çözmek için kesime öncelik verilmesi gerektiğini idarecilerimize benimsetebilmeliyiz. Bu çerçevede her platformda dile getirdiğimiz düşüncelerimizi resmileştirebilmeliyiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KOBİ ile esnaf sanatkar tanımlamasının birbiriyle örtüşmesi gerektiğini söyleyen Susam, şöyle dedi:

"KOBİ'lerle ilgili çalışmalar çoğunlukla büyük sanayilerin kurulduğu bölgelerde yapılmaktadır. Bu yüzden de KOBİ'lere yönelik alınan kararlar küçük işletmeleri dışlar nitelikte olmaktadır. Türkiye'de KOBİ'lerin yüzde 92'si 5 kişiye kadar personel çalıştıran işletmelerden oluştuğuna göre, hizmet sektörünün ve doğrudan tüketiciye hitap eden işletmelerin KOBİ tanımı içinde daha etkin yer alması zorunludur. İESOB bu düşüncelerle fuar organizasyonuna soyunmuş, KOBİ tanımını esnaf sanatkarlara bütünleştirmeyi hedeflemiştir. Bürokratların ve yöneticilerin esnaf sanatkarların konumunu kafalarında tam oturtamadıklarını düşünüyoruz. Bu fuar her şeyden önce bu önyargıyı kırmaya adaydır. Organizasyonumuz KOBİ tanımı ile esnafı çakıştıracak, kesimin potansiyelini gözler önüne serecektir."

"KÜÇÜK İŞLETMELERE İLGİ"

Küçük işletmelerin AB sürecinde ve ülkenin kalkınmasında itici güç olacağına dikkat çeken Mehmet Ali Susam, "Bugün Avrupa ile entegre olmanın hedeflendiği yeni bir dünya kurulmuştur ve bu konjektürde etkin şekilde yer almak için küçük işletmelerimize ihtiyacımız vardır. Uluslar arası sermaye ile rekabet edebilecek büyük işletmelere sahip değiliz, tarım, tekstil ve işgücü potansiyelimize de sınırlamalar getirilmektedir. AB sürecinde etkin olabileceğimiz güç girişimci ruha sahip esnaf sanatkarlarımız olacaktır. O zaman küçük işletmelerimizi korumalı, Avrupalı rakipleriyle rekabet edebilecek düzeye taşımalı ve bu düşünceyi ülkenin vizyonuna yerleştirmeliyiz. İşte KOBİ Fuarı ile küçük işletmelerin önemini, KOBİ tanımının gerçek sahipleri olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

İzmir'de gerçekleştirilecek KOBİ Fuarı'na daha geniş bir perspektiften bakmak gerektiğini belirten Susam, "Biz Türkiye'de esnaf sanatkarların önüne konan sınırları kaldırmayı, ekonomik programlarda ve alınan her kararda tayin edici güç olarak görülmesini arzu ediyoruz. Bu anlamda, KOBİ fuarı da Türkiye'de esnafın kendi konumunu belirleme arayışlarının bir parçasıdır. Esnafa gereken önemin verilmemesinden doğan ve biriken sıkıntıların aşılması için gösterilen çabaların bir ürünüdür. Kesimin ekonomiye ve sosyal hayata verdiği katma değerin karşılığını alamamasından doğan haksızlıklara son verme isteğidir. KOBİ Fuarı Türk esnaf sanatkarının ufkunu açacak, yolunu aydınlatacak merdivenin ilk basamağıdır. Esnaf Teşkilatlarının kendini yenilemesi, ekonomik ve sosyal hayattaki kimliğini sorgulaması için fırsattır. Çağın gereklerine uygun yeni bir vizyonunun, hedeflerin ortaya konmasıdır. İzmir'den çıkacak ses, ışık, dalga dalga yurda yayılacak, kesimin mevcut enerjisini açığa çıkaracaktır. Buna gönülden inanıyorum çünkü esnaf teşkilatları doğru önderlik edildiğinde, gelişmelere uyum sağlayacak, atılım yapabilecek, silkinecek, hak ettiği konuma ulaşmak için mücadele edecek potansiyele sahiptir. Yaratıcıdır, üretkendir, aydındır. Bu fuarda da sesini gür çıkaracak, ağırlığını hissettirecektir. Biz bu aşkla, bu imanla yola düştük. Esnaf sanatkarları Türkiye'de hak ettikleri yere ulaştırmadan yorulmayacağız, vazgeçmeyeceğiz, usanmayacağız. KOBİ fuarı bu düşüncenin ilk adımıdır, başlangıç noktasıdır, filizidir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam