İlk organ nakli yapan doktor öldü

İnsan üzerinde ilk başarılı organ naklini gerçekleştiren Amerikalı cerrah Joseph Murray 93 yaşında hayatını kaybetti.

İnsan üzerinde ilk başarılı organ naklini gerçekleştiren Amerikalı cerrah Joseph Murray 93 yaşında hayatını kaybetti.

Nobel ödülü sahibi Murray, yaklaşık 60 yıl önce organ naklini gerçekleştirdiği Boston Hastanesi'nde öldü.

Aralık 1954'te ikiz kardeşlerden birinden aldığı böbreği diğerine nakleden Murray tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirerek yeni bir çığır açtı.

İlk tecrübesini İkinci Dünya Savaşı'nda yanık tedavisi uyguladığı hastalara deri nakli yaparak edinen Murray, nakilde en büyük sorunun, bağışıklık sisteminin yabancı dokuyu reddetmesi olduğunu farketti.

Reklam
Reklam

Boston'daki Peter Bent Brigham Hastanesi'nde çalışan Murray ve ekibi, ilk başarılı organ nakli denemelerini köpeklere böbrek nakli ile gerçekleştirdi.

Yeni cerrahi teknikler uygulayarak insana yaptıkları ilk organ nakli ise 23 yaşındaki Ronald Herrick'in sağlıklı böbreğinin, böbrek yetmezliği çeken ikiz kardeşi Richard'a nakli ile gerçekleşmiş, böylece Richard sekiz yıl daha yaşamıştı.

1962'de bağışıklık sistemini bastıran yeni ilaçların bulunmasıyla Murray, aralarında akrabalık bağı bulunmayan iki kişi arasındaki ilk başarılı organ naklini yaptı.

Murray'in tekniği ile yalnızca ABD'de yüzbinlerce organ nakli gerçekleşti; bu konudaki etik tartışma ise hâlâ devam ediyor.

Dini inançları kuvvetli olan Dr Murray 2001'de Harvard Üniversitesi gazetesine verdiği bir demeçte "Meslek bir duadır ve her güne mesleğime, yaptıklarımı yaradana adayarak başlıyorum" demişti.

93 yaşındaki Murray, ilk organ nakli ameliyatını gerçekleştirdiği Brigham Hastanesi'nde dün hayatını kaybetti.

Hastane sözcüsü Tom Langford Associated Press gazetesine yaptığı açıklamada, Murray'in Perşembe günü Boston'daki evinde inme geçirerek hastaneye kaldırıldığını belirtti.

Reklam
Reklam