İlk Papa'nın kemikleri ilk kez gün yüzüne çıktı

Katolik Kilisesi'nin kurucularından Aziz Petrus'a ait olduğuna inanılan kemik parçaları dün, Papa Françesko tarafından ilk kez kamuoyuna sergilendi.

Katolik Kilisesi'nin kurucularından Aziz Petrus'a ait olduğuna inanılan kemik parçaları dün, Papa Françesko tarafından ilk kez kamuoyuna sergilendi.


On binlerce Hristiyan, Vatikan'ın ünlü San Pietro Meydanı'nda düzenlenen ve "İnanç Yılı"nı sonlandıran ayine katıldı.


Meydandakiler bronz bir sandıkta fildişi muhafaza içinde saklanan iki-üç santimetre boylarındaki sekiz parça kemiği kısa bir süreliğine de olsa görme fırsatı elde etti.


1971 yılında Papa Altıncı Paul'e hediye edilen sandık genellikle papalık konutundaki küçük şapelde tutuluyor.

Reklam
Reklam

Sandığın üzerinde aynı zamanda Kilise'nin ilk papası olan Aziz Petrus'un bir kabartma resmi bulunuyor.


Ayinde Papa Françesko sandığın önünde dua edip kemikleri tütsüyle kutsadı.


Kemikler uzun yıllardır tarihçiler ve arkeologlar arasında bir tartışma konusu.


1940 yılında Aziz Petrus anısına dikilmiş bir anıtın kazı alanında bulunan kemikler o dönemde bir kutu içinde tozlanmaya terk edilmişti.


Yıllar sonra arkeolog Margherita Guarducci, aynı kazı alanının yakınlarında bir duvarda "Petros eni" yani "Petrus burada" anlamına gelen bir yazı olduğunu keşfetti.


Guarducci'nin yaptırdığı testler sonucu kemiklerin 60-70 yaşlarında ölmüş ve mor ve altın renkli bir giysi içinde gömülmüş iri yarı bir erkeğe ait olduğu ortaya çıktı.


1968'de Papa Altıncı Paul, bu verilerin ışığında kemiklerin sahibinin Aziz Petrus olduğuna ikna olduğunu açıkladı.


Ancak elde bu inancı destekleyen DNA kanıtları yok. Vatikan ise yeni bir tartışma başlatmanın gereksiz olduğunu savunuyor.