İlk raunt Kılıçdaroğlu’nun

16. Olağanüstü CHP Kurultayı, parti içi muhalefetin boykot çağrısına rağmen 1247 delegenin 967’sinin katılımıyla toplandı.

16. Olağanüstü CHP Kurultayı, parti içi muhalefetin boykot çağrısına rağmen 1247 delegenin 967’sinin katılımıyla toplandı. “İlk raundu aldı” yorumları yapılan Kılıçdaroğlu, bugün de muhaliflerin istemiyle toplanacak ikinci olağanüstü kurultaya katılacak. Eski Genel Sekreter Önder Sav’ın ekibi, “Kurultay 583 imzayla açıldı, sahte imzalarla sayı artırıldı” iddiasında bulundu.

[

](https://www.mynet.com/biz-ev-sahibiyiz-onlar-misafir-110100617755)

[

](https://www.mynet.com/isa-gok-anca-vur-kir-boyle-chp-olmaz-110100617742)

Reklam
Reklam

CHP’nin dün Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılan 16. Olağanüstü Kurultayı, parti içi muhalefetin “Boykot” çağrısına rağmen 1247 delegenin 967’sinin katılımıyla toplandı. Kurultaya katılım oranı, ilk raundu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazandığı şeklinde yorumlandı. Kılıçdaroğlu, bugün de muhaliflerin istemiyle toplanacak “ikinci” olağanüstü kurultaya katılacak. Kılıçdaroğlu, parti içi muhalefetle, kendi kurultaylarına katılarak yüzleşecek. Kılıçdaroğlu, delegelerin cep telefonlarına da “Sevgili Delege arkadaşım. Partimizin 17. Olağanüstü Kurultayı 27 Şubat Pazartesi günü saat 10.00’da Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda toplanacaktır. Bütün delege arkadaşlarımı Kurultay Salonu’na bekliyorum” mesajı gönderdi. Genel merkeze göre bugünkü kurultay “formalite” gereği toplanacak.

BAYKAL GELMEDİ

Kurultay salonununda, hazır bulunan eski Genel Başkanlar da anons edildi. Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen isimlerinin anonsunun ardından salonu selamladı, delegelerin alkışlarıyla karşılandılar.

Reklam
Reklam

Kurultay'a gelip gelmeyeceği merakla beklenen Deniz Baykal ise kurultaya gelmedi. Bu nedenle Baykal'ın ismi anons edilmedi.

‘Sahte imza’ iddiası

Dünkü kurultaya katılmayan parti içi muhalefet, bir otelde toplanmayı tercih etti. Kurultaya 967 delegenin katılmasına karşılık eski Genel Sekreter Önder Sav ekibinden, “583 imzayla açtılar, sahte imzalarla sayıyı arttırdılar” iddiası geldi. Muhalifler, “Kurultay yok hükmündedir” iddiasıyla en geç bir ay içinde mahkemeye başvurmayı planlıyor.

Sıradaki kurultay gelsin

CHP’de bugün yapılacak tüzük kurultayının ardından hazirandaki olağan kurultay için il/ilçe kongreleri süreci başlayacak. Süreç muhaliflerin mahkeme hamlesine takılmazsa Kılıçdaroğlu kendi yönetim döneminin ilk kurultay delegelerine sahip olacak. Bu gerçekleştiğinde eski Genel Başkan Deniz Baykal ve muhaliflerin öncüsü Önder Sav dönemi resmen sona erecek.

İtirazlarla başladılar

Kurultaydaki tartışma 6 muhalifin, “Kurultay toplanamaz” itirazıyla başladı. Muhalifler, “Kurultay genel başkanın kürsüye çıkışıyla resmen başlamıştır, ancak kurultayın açılması için yeterli imza yoktur” diyerek kürsüye yürümeye çalıştı. Kürsüde bulunan Kılıçdaroğlu’nun etrafında ise güvenlik önlemi alındı; platformdaki sivil polis sayısı arttırıldı. Protestonun büyümesini Kılıçdaroğlu’nun, “Hiç kimse bizi halkın yürüyüşünden engelleyemeyecek” sözleri önledi.
Dışarıda noter rekabeti

Reklam
Reklam

Salondaki tartışmalar sürerken, dışarıda her iki tarafın çağırdığı noterler tespit yapmaya çalıştı. Tarafların karşılıklı engellemeleri genel merkez yönetimi lehine sonuçlandı. Ankara il yöneticileri, hazirun cetvelini noter gözetiminde salondan uzaklaştırdı. Kılıçdaroğlu, divanın oluşumu ve Divan Başkanı Adnan Keskin’den kurultay konuşmasını yapmak için yeniden kürsüye geldi.

CHP’lilerden korumayın

Konuşmasına başlayamayan Kılıçdaroğlu tepkisini önce parti içi muhalefete gösterdi; “Hiç kimsenin kurultayın huzurunu bozmaya hakkı da yetkisi de yoktur. ‘Tüzük’ dediler işte tüzük. ‘Seçim’ diyorlarsa onu da yapacağız” dedi. Kılıçdaroğlu platformu dolduran 30 kadar polise de tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Beni CHP’lilerden korumak gibi bir göreviniz olmamalı. Açın benim önümü” sözleriyle polisleri platformdan uzaklaştırdı.

967 delege imza attı

Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında Ankara’ya yayılan iddia, kurultayı salon dışından izleyen muhalefetten geldi. Muhalifler, katılımın 583 civarında olduğunu ve açılması için de Medeni Kanun hükümlerince 3’te 2 katılım gerektiğini ileri sürdü. Muhalifler iddiaları doğrultusunda “Kurultay toplanamaz” önergesi verdi. Divan Başkanı Keskin ise “967 delege hazirun cetveline imza attı. Kimsenin, kurultayı karıştırmaya, kaos çıkarmaya hakkı yoktur” diyerek önergeyi işleme koymadı.

Reklam
Reklam

Protestocular dışarı çıkarıldı

Kürsünün hemen sol tarafında bir grup muhalif, kürsüye çıkmak istedi. Ancak aralarında Mersin Milletvekili İsa Gök'ün de olduğu bir grup görevliler tarafından dışarı çıkartıldı.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu bu gerginlik üzerine "birşeye inanmanızı istiyorum. Hiç kimse bizi halkın yürüyüşünden engelleyemeyecettir. Özgürlüğü, demokrasiyi ve bağımsızlığı içselleştirmiş olan bir CHP her zaman her yerde dimdik ayakta olacaktır" diye tepki gösterdi.

İsa Gök dilekçe verdi

Arbedenin ardından tekrar salona gelen İsa Gök ve yeter sayı olmadığına dair dilekçeyi divan başkanlığına vermek istedi.

İsa Gök burada yaptığı açıklamada “Yeter sayı yok gerekçesi ile dilekçe vermek istiyorum buna bile izin verilmiyor. Hani demokrasi” şeklinde konuştu.

Kısa süreli bekleyişin ardından divan başkanlığı Gök'ün dilekçesini kabul etti. İsa Gök'ün usul tartışması açılması önerisini divan başkan Adnan Keskin kabul etmedi ve "kurultay gündemini değiştiremeyiz" cevabı verdi.

Tüzükte 50 madde değişti

Reklam
Reklam

Kurultayda CHP’nin 87 maddelik tüzüğün 50 maddesinde değişiklik yapıldı. Bazı değişiklikler şunlar: Merkez yoklamasıyla belirlenen aday sayısı yüzde 15’le sınırlandırıldı. PM üye sayısı 80’den 60’a indirildi. Kadın kotası yüzde 33’e yükseltildi. Hazine yardımının yüzde 40’ının örgütlere dağıtılması tüzüğe girdi. Tüzük ve program değişikliklerinde karar yeter sayısı üye tam sayısının salt çoğunluğu olarak belirlendi. Parti Meclisi’nin ve MYK’nın oluşumunu düzenleyen maddeler dışındaki tüm değişikliklerin yürürlüğe girme tarihi 1 Mart olarak kabul edildi. 1 Mart’ın seçilme gerekçesi ise, “27 Şubat 2012 tarihinde toplanacak kurultayı toplantıya çağıran partililerimizin haklarının gözetilmediği düşüncesine kapılmalarını önlemek” cümlesiyle açıklandı.
Kota pankartları
Tribünlerde oturan bir grup kadın yeni tüzükte kadın kotasının yüzde 33’e çıkarılması nedeniyle üzerinde temsil ettikleri illerin adları ile “en az yüzde 33” yazan pankartlar açtılar.

[CHP Kurultayı'nda gerginlik](https://www.mynet.com/videolu-haberler "CHP Kurultayı'nda gerginlik") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video")