İlk Şiddet Kadının Psikolojisini Bozuyor

Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyon Üyesi Avukat Funda Vural, ilk şiddetin kadın üzerinde şok etkisine...

Bursa Barosu Kadın Hukuku Komisyon Üyesi Avukat Funda Vural, ilk şiddetin kadın üzerinde şok etkisine yol açtığını, psikolojik rahatsızlıklara sürüklediğini ifade etti.

Nilüfer Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) iş birliğiyle Akçalar Mahallesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Avukat Funda Vural, kadın hakları, kadına ve çocuğa şiddet, vatandaşlık hakları ve medeni kanundaki değişlikleri anlattı. Aile içi şiddete dikkat çeken Vural, “Türkiye’de kadınlara, yaşlılara ve çocuklara karşı erkekler tarafından şiddet uygulanıyor. Aile içi şiddet sadece fiziki değildir. Ne yazık ki ülkemizde kadına karşı şiddet, çocuk yaşta günümüzde sık sık rastladığımız aile içi cinsel istismarla başlayıp, erişkin dönemde iş yerinde cinsel yönden istismar ve tacize uğrayarak devam ediyor. Kadınlar yaşlılık döneminde ise çocukları tarafından şiddet görüyorlar. Bunun için kadınların şiddete karşı kendilerini nasıl korumalar gerektiğini öğrenmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"İlk şiddet kadın için şoktur" diyen Av. Funda Vural, “Kadınlar ilk şiddeti kolay kolay affedemezler, fakat çevrelerine karşı daha saldırgan olmaya başlarlar. Mesela kocasından şiddet gören kadın, çocuğu ağladığı zaman şiddet eğilimi içerisinde bulunuyor, onları ihmal etmeye başlıyor. Aynı zamanda yakınlarına karşı da saldırgan davranışlar içerisine girerek, kaynanasıyla geçimsizlik yaşıyor. Şiddet gören kimi kadınlar da daha fazla içine kapanarak meseleleri kendi içinde çözmek için mücadele ediyor” diye konuştu.

Türkiye’de en çok boşanma sebepleri arasında zina ve aldatmanın bulunduğunu söyleyen Funda Vural, aldatılma davalarında hukuki sürecin 6 ay olduğunu ve bu sürenin aşılması durumunda mahkemenin eşlerin birbirlerini affetmiş sayacağını vurguladı. Vural, kadınların en çok sıkıntı yaşadığı mal taksimi konusunda da korkmamaları gerektiğini söyleyerek, “Kadınlar 2002 yılında çıkan kanunla eşlerinden mal alıyor. Fakat kadınlarımız bu mal paylaşımını nafaka ve tazminatla karıştırıyorlar. Kadınlar mal ayrılığı rejimiyle evlilik süresince alınan bütün eşyalara ortak oluyor, ancak paylaşılabilen ve paylaşılamayan eşyalar var. Mesela aileden kalan miras kesinlikle paylaşılamıyorken, birlikte alınmış ev ya da araba üzerinde mal ayrılığı rejiminden faydalanabiliyorlar” diye kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: