Türk havacılık tarihinde bir hayal daha gerçek oldu. Türk mühendisler tarafından üretilen eğitim uçağı Hürkuş, hangardan çıktı.
İnsansız hava aracı ANKA'dan sonra Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından tamamı Türkiye'de Türk mühendisler tarafından üretilen ikinci hava aracı olan Hürkuş, TUSAŞ Kazan tesislerinde gerçekleştirilen bir törenle hangardan çıkarıldı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necet Özel, TAI ve TUSAŞ yetkilileri ile uçağa adını veren Vecihi Hürkuş'ın kızı Gönül Hürkuş ve diğer aile mensupları katıldı.
HÜRKUŞ SAATTE 574 KM HIZLA 10 BİN KM GİDEBİLİYOR
TUSAŞ tesislerinde üretilen eğitim uçağı Hürkuş, saatte 574 kilometre maksimum seyir hızına ulaşabiliyor. Perdövites hızı (iniş konfigürasyonu) 143 km/sa olan Hürkuş'un maksimum tırmanma hızı ise deniz seviyesinde 22 m/s olarak belirtiliyor. Azami servis irtifasının 10 bin 577 kilometre olduğu kydedilen Hürkuş'un, 15 bin ft'de maksimum havada kalma süresi ise 4 saat 15 dakika. Yine 15 bin ft'de 1478 km gidebilen Hürkuş, deniz seviyesinde 489 metre kalkış mesafesine sahip. Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanan uçağın iniş mesafesi ise 593 metre.
Hangardan çıktıktan sonra test uçuşları yapacak olan Hürkuş, dünyadaki muadilleriyle rekabet edebilecek kalitede üretildi. Yetkililer, kendi sınıfının en iyisi olarak anlatılan uçağın, uçuş mührü aldıktan sonra başta Arap ülkeleri olmak üzere yurtdışına da pazarlanabileceğini belirtiyor.
1600 beygir gücü motora sahip TUSAŞ tasarımı aerodinamik özelliklere sahip uçakta, sıfır hız ve sıfır irtifada pilotları kurtarma kabiliyetine sahip. Uçakta ayrıca pilotlar için uçuş sırasında oksijen üreten bir sistem bulunuyor. Avrupa Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından da sertifikalandırlacak olan üst sınıf eğitim uçağı, ismini de Cumhuriyet dönemi ilk pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan adını alıyor.
12-13 AY İÇERİSİNDE ÜRETİME HAZIR HALE GELECEK
Uçak için bundan sonraki süreçte 4-5 ay süresince yer testleri yapılacak. Statik, metal yoğrulması ve titreşim testleri gibi testlerden geçecek ve havacılık otoriteleri tarafından uçuş izni verilecek. Ardından uçak için uçuş testlerine geçilecek.
500'e yakın test uçuşu yapacak olan Hürkuş, 7-8 ay içinde de ayağını yerden kesecek. Hürkuş, 12-13 ay içinde de üretime hazır hale gelecek.
TAI yetkililerinin verdiği bilgiye göre uçağın üretim sürecinde 140 mühendis ve 70 teknisyen çalıştı. Bu ekibin ya ortalaması ise 30 olarak açıklandı. Çalışanların birçoğunun ilk görevinin de Hürkuş projesi olduğuna dikkat çekildi.
Sınıfının en iyisi olarak tanıtılan uçağın bütün tasarım verilerinin de TUSAŞ'a ait olduğu belirtildi. 22 milyon tasarım kriterinin değerlendirildiği projede 1 milyon saatten fazla tasarım çalışması yapıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz