'İlkçağdan Cumhuriyete Canik' kitabı tanıtıldı

Türklerin Karadeniz Bölgesi'ni ele geçirmesinin ardından Büyük Selçuklu İmparatorluğu tarafından 12 yüzyılda kurulan Canik’in ilkçağdan...

Türklerin Karadeniz Bölgesi'ni ele geçirmesinin ardından Büyük Selçuklu İmparatorluğu tarafından 12 yüzyılda kurulan Canik’in ilkçağdan Cumhuriyet’e kadar süregelen tarihi serüvenini anlatan ‘İlkçağdan Cumhuriyete Canik’ kitabı, düzenlenen gala ile tanıtıldı. Bölgenin ilkçağ ile Cumhuriyet’in ilanı arasındaki dönemde yaşananları konu alan kitap, tablet haline getirilerek ilköğretim okullarında da öğrencilere dağıtılacak.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi işbirliği ile hazırlayıp kitaplaştırdığı 'İlk Çağdan Cumhuriyet'e Canik' isimli kitabı, Canik Belediyesi'nin kültür yayınları kapsamında basıldı. Editörlüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz'ın yaptığı eserin bilim kurulunu ise Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, Prof. Dr. Nedim İpek, Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Doç. Dr. Rıza Karagöz, Doç. Dr. Osman Köse'nin yaptığı çalışma, Canik Kültür Merkezi'nde düzenlenen gala ile tanıtıldı. Samsun tarihine ışık tutan tarih kitabına, bürokratlar ve sivil toplum örgütleri büyük ilgi gösterdi.
İlk etapta 4 bin adet bastırılan 278 sayfalık kitap ile Canik'in ilkçağdaki konumu, meydana gelen olaylar, yaşanan hadiseler, Selçuklular tarafından ele geçirilişi, Osmanlılara geçişi, iktisadi hayatı, idare yapısı ve idarecileri, kuruluşundan Cumhuriyet'e Canik Sancak Merkezi Samsun şehri, Canik müstakil livasının son Osmanlı mutasarrıfı ve Samsun'un ilk valisi Osman Bey, gibi birçok konunun konuların ele alındığı eserde Samsun'un tarihi geçmişinin önemine dikkat çekildi. Galada konuşma yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, kitabı Türkiye'nin her yerine göndererek ilçenin tanıtımını yapacaklarını söyledi.
Kitapta kentin ve bölgenin çok önemli sırlarının yer aldığını ifade eden Başkan Genç, "Bizler göreve geldiğimiz gün itibariyle ifade ettiğimizi üç temel unsurlarla hizmet etmeye çalıştık. Kentsel dönüşüm, kurumsal dönüşüm, kültürel dönüşüm. Kültürel dönüşüm olmadan kentsel ve kurumsal dönüşümün bir anlam ifade etmeyeceğini bilmeliyiz. Kurumsal ve kentsel dönüşümle birlikte kültürel dönüşümü meydana getirmeliyiz. Kültürel değişimi meydana getirirken bu şehrin tarihi köklerinden aldığımız bilinç ve ilhamla hizmet etmeye çalışıyoruz. Tarih bir milletin hafızasıdır. Kültürün korunması ve geliştirilmesini önemsiyoruz. Bir bölgenin kültürü o coğrafyadaki tüm yaşanmışlıkların oluşturduğu bir birikimdir." ifadelerini kullandı.
Gala, kitabın hazırlanmasında emeği geçen akademisyenlere plaketleri verilmesiyle sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz