Kendimizi gerek yazılış iletişimlerde gerekse sözlü iletişimlerde ifade ederken doğru kelimeleri seçmemiz oldukça önemlidir. Özelikle yazışmalarda yapılan hatalar ciddi sıkıntıların doğmasına neden olmaktadır. Sözcüklerde görülen en ufak bir imla yanlışı o cümlenin tamamını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum ilkgüz yazımı için de geçerlidir. Kelimelerin yazımıyla ilgili kafa karışıklığı oluştuğunda Türk Dil Kurumunun Türkçe sözlük sitesine bakılmasında fayda vardır.
Dilimizin sözcük açısından geniş bir yelpazeye sahip olması bir şey anlatırken daha çok kelime kullanmamıza fırsat sunar. Dilimizde yer alan kimi kelimeler yabancı kökenliyken kimileri ise Türkçe kökene sahiptir. Bazıları ise hem Türkçe hem yabancı kökenli olabilmektedir. Dilimizde yaygın olarak yazım yanlışı yapılan ve cümle içerisinde isim haliyle kullanılan sözcükler arasında ilkgüz kelimesi de vardır. Bu sözcüğün yazım tarzıyla birlikte okunuş şekli ve manası da ayrı bir önem taşır. Kelimelerin ne anlama geldiğini öğrenmenin yolu ise Türk Dil Kurumunun güncel bilgiler sunan sözlük sitesine bakmaktır. Bu bağlamda ilkgüz TDK’ye göre anlamı şu şekildedir:
İlkgüz kelimesinin sözcük manası Eylül ayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Eylül ayı da bilindiği üzere sonbahar döneminin başlangıcıdır. İlkgüz sözcüğü “ilk” ve “güz” olmak üzere toplamda iki ayrı kelimeden meydana gelir. Yazım kurallarına göre iki sözcükten oluşan bazı kelimeler bitişik, bazıları ise ayrı kullanılmaktadır. Bu noktada ilkgüz bitişik mi yazılır konusunu detaylı bir şekilde ele almak mümkündür.
Bu sözcüğün içerisinde yer alan güz kelimesinin eş anlamlısı sonbahar olduğuna göre ilkgüz denildiğinde sonbahar aylarına giriş yani başlangıç ayı olarak da anlaşılabilir. Bu kelime bazı internet sayfalarında ya da bazı televizyon gibi yayın yapan mecralarda “ilk güz” şeklinde ayrı olarak kullanılır. Ancak Türk Dil Kurumuna göre bu kelime her daim bitişik yani “ilkgüz” şeklinde yazılmalıdır. Başka şekilde yazılan yazım şekilleri doğru kabul edilmemektedir. Buna göre ilkgüz doğru yazılışı şöyledir: