İller Bankası, siyasi etkilerden uzak olacak

Ankara (AA)- İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy, İller Bankasında sağlanacak yeniden yapılanma ile bankanın "siyasi etkiler tümüyle uzak bir yapıya" kavuşacağını belirterek, "Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası nasıl siyasi etkilerden uzak, bankacılık kuralları içinde faaliyet gösteriyorsa burası da öyle olacak" diye
konuştu.

Atasoy, kurumda öngörülen yeni yapılanmayla ilgili yaptığı açıklamada, yeniden yapılanmayla İller Bankasının anonim şirket statüsüne kavuşacağını söyledi.
Hidayet Atasoy'un verdiği bilgiye göre, belediyeler bankanın hissedarı olmayacak. Bu nedenle belediyeler, artık bütçe gelirlerinin yüzde 5'ini İller Bankasına aktarmayacak.

Reklam
Reklam

Bankanın sahibi Hazine olacak ve sermayesi de artık buradan sağlanacak.

Atasoy, Bankanın yine yalnız belediyeler ve il özel idarelerine hizmet vereceğini, ancak tümüyle Bankacılık Kanununa "uyumlu" çalışacağını vurguladı.
Bu çerçevede belediyelere kredi verirken "çok daha gerçekçi bir kredilendirme ve ödeme planı" hazırlanacağına işaret eden Atasoy, "Bankacılık kuralı ne ise o olacak. Bir belediye kredi alabiliyorsa alacak, alamıyorsa alamayacak" dedi.

Tahsil edilemeyen borç için "gereğinin yapılacağını" dile getiren Atasoy, "Kaynak bizde, direk keseceğiz. Şimdi emir var; belediyelere hiçbir ayrım yapılmaksızın (genel bütçe vergi gelirlerden sağlanan kaynak) en az yüzde 60 pay gönderiliyor. O zaman ödemediği borcu, kaynak bizim elimizde baştan keseceğiz" diye konuştu.
Kredibiliteyi şu an, belediyenin genel bütçe gelirinden borcunu düşerek hesapladıklarını kaydeden Atasoy, yeni yapı ile birlikte kredilendirme için farklı ölçütler getirileceğini söyledi.

Bankada bir kredi komisyonu kurulacağını ifade eden Atasoy, komisyonun kredilendirme için finansman yapısı, borç ödemelerdeki istikrar gibi çeşitli kriterler oluşturacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Hidayet Atasoy'un verdiği bilgiye göre, yönetim yapısı da değişecek. Yönetim Kurulu başkanı ile genel müdürü ayrı kişiler olacak. Genel Müdür, 3'lü kararname ile atanacak. Yönetim Kurulu da Merkez Bankasınca belirlenecek.

Banka personeli de "devlet memuru" değil "sözleşmeli" statüyle çalışacak.