İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi Ocak'ta Geriledi

- Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinde (PMI) beş aydır devam eden büyüme, Ocak ayında yerini gerilemeye bıraktı. Markit tarafından

- Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinde (PMI) beş aydır devam eden büyüme, Ocak ayında yerini gerilemeye bıraktı.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Aralık ayındaki 51.4 düzeyinden Ocak ayında 49.8'e geriledi. Sektörün Ocak'ta kaydettiği daralma en son geçen sene Haziran ve Temmuz döneminde gözlenen daralmadan daha hafif düzeyde gerçekleşti.

HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, imalat sanayindeki toparlanma trendinin "sekteye uğramış gibi" göründüğünü vurgulayarak, "Ocak ayında alınan toplam siparişler ve ihracat için alınan siparişler düştü. Diğer taraftan, girdi fiyatlarındaki artış hızı yavaşladı ve istihdam artmaya devam etti" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

Reklam
Reklam

TÜRKİYE'NİN İHRACATI İÇİN AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER
"Şirketler, ihracat için alınan siparişlerdeki düşüşü Orta Doğu ve Ukrayna'daki negatif görünüme bağladılar. TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre Türkiye'nin Orta Doğu'ya ihracatı Ocak-Kasım 2014 döneminde yıllık bazda %1 düşüş gösterdi. Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 14 düşerken, Ukrayna'ya yapılan ihracat yüzde 20 düşüş kaydetti. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatta ise yıllık bazda yüzde 9'luk bir artış kaydedildi. 2015 yılında, Avrupa'daki düşük büyüme ve Euro'daki değer kaybı Türkiye'nin ihracat performansı için aşağı yönlü riskler. İç talep ise, faiz indirimlerinin de etkisiyle, yılın ilk yarısında göreceli olarak daha güçlü seyredebilir."

SİPARİŞLERDE DARALMA
Faaliyet koşullarındaki bozulmanın temel sebebi yeni siparişlerdeki daralma oldu. Dört aydır ılımlı artışa işaret eden seviyelerde bulunan yeni siparişler alt endeksi Ocak ayında 47.8'e gerileyerek Temmuz 2013'ten bu yana en sert düşüşü kaydetti.

İhracat siparişleri alt endeksi de Temmuz 2013'ten bu yana en keskin düşüşü kaydederek Aralık ayındaki 50.4 düzeyinden 47.2'ye geriledi. Şirketler düşüşün kısmen Ortadoğu ve Ukrayna'daki istikrarsızlıktan kaynaklandığını belirttiler.

Reklam
Reklam

ÜRETİMDE ILIMLI DARALMA
Sektör üretiminde altı aydır devam eden büyüme de yerini ılımlı bir daralmaya bıraktı. Aralık ayında 51.9 olan alt endeks Ocak ayında 48.9'a indi.

Şirketlerin ankete verdikleri cevaplar imalat sektöründe enflasyon baskılarının hafiflediğine dikkat çekiyor. Girdi maliyetlerindeki 68 aydır kesintisiz devam eden artış süreci devam etmiş de olsa, söz konusu dönemin en zayıf artışı kaydedildi.

FABRİKA ÇIKIŞI ÜRÜN FİYATLARI
Şirketler liranın değer kaybetmesi nedeniyle ithal ürün fiyatlarının baskı altında kaldığını ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün deflasyonist etkilerinin görüldüğünü belirttiler. Buna karşılık fabrika çıkışı ürün fiyatları art arda ikinci ayda da değişim kaydetmedi.

Sektör Aralık ayında üç yılın zirvesinde olan istihdam yaratma hızını ise korudu. İstihdamı 2009 ortasından bu yana artıran imalatçılar, çalışan artırma kararı alırken bu yıl için olumlu görünüm, yeni projeler ve kapasite artırım çalışmalarını göz önüne aldıklarını ifade ettiler.

İmalat şirketlerinin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile Haziran 2005'ten bu yana hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: