İmalatçı KOBİ'ler iddialı

İSTANBUL (İHA) - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM), TOSYÖV ve KOBİ Efor Dergisi'nin oluşturduğu "Güçbirliği Platformu" AB. 6. Çerçeve Programı'nı KOBİ'lerle buluşturmak üzere planladığı tanıtım seminerlerinin ilkini 9 Ekim'de Dudullu Organize Sanayi Bölgesi DES Toplantı Salonu'nda gerçekleştirdi.

TÜBİTAK MAM Başkanı Prof.Dr. Naci Görür'ün "Türkiye'nin katılmakla, aynı zamanda Avrupa'nın üniversiteleri, araştırma kurumları ve sanayisi ile bilimsel ve teknolojik bir yarışma içine girdiğini, bilimsel yarışmada cephe gerisi bulunmadığını, bilgiye dayalı düşünce tarzını tüm topluma yaymak zorunda olunacağını" belirttiği açış konuşmasından sonra, TÜBİTAK TİDEB'den Ercan Orhan 6. Çerçeve Programı'nın içeriği ve KOBİ'lere yönelik destekler konusundaki tebliğini sundu. "Avrupa'nın bilim ve teknoloji Ar-Ge felsefesinin Avrupa Araştırma Alanı (ERA) etrafında şekillendirildiğini" anlatan Orhan, üye ülkelerin AB'yi 2010 yılına kadar dünyanın en dinamik ve rekabet gücü en yüksek bilgi ekonomisi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Araştırmaların KOBİ'lerde teknoloji geliştirenlerin oranını yüzde 3 - 5, öncü teknoloji kullananların yüzde 10 - 15, sadece teknoloji kullananların da yüzde 80 olduğunu ortaya çıkardığını söyleyen Orhan, "Sınırlı Ar-Ge yetenekleri olan KOBİ'lerin Craft ve Kollektif Araştırmaya, tüm KOBİ'lerin Ekonomik ve Sosyal İstihbarat programına katılmalarının uygun olacağını" belirtti.

Reklam
Reklam

"HAYAL GÜCÜNÜN ÜSTÜNLÜĞÜ" KOBİ'lerin üretim gücünün ortaya çıkarılması durumunda 6. Çerçeve Programı'nda Türkiye'nin şansının artacağını vurgulayan KOBİ Efor Dergisi Proje Koordinatörü Haluk Ünaldı, artık hayal gücünün sermayeden çok daha geçerli olduğu bir endüstri düzeni inşa edildiğini vurguladı. KOBİ'lerin teknoloji geliştirmesine yönelik sundukları hizmetleri anlatan İnformatik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ulvi Kocailik de, ürün geliştirme süreçlerinde başarı ve verimin firmanın rekabet gücünde de belirleyici olduğunu vurguladı. Firmaların tasarım aşamasında yeni teknolojiye geçmelerinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kocailik, 12 bin kalıpçı firma bulunduğunu, yaratıcılığın bu potansiyelin içinden çıkacağını söyledi.

Kurum olarak KOBİ'lere ve sanayiye sundukları olanakları anlatan TÜBİTAK MAM Koordinasyon Müdürlüğü yetkilisi Dr. Sibel Özdemir, kapılarının işbirliği için tüm kuruluşlara açık olduğunu dile getirdi. Özdemir, "müşteri odaklı" çalışan bir kurum olarak sanayiye eğitim-danışmanlık, yeni ürün geliştirme, ileri teknoloji üretimi gibi konularda kapsamlı hizmet sunduklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin kısmen katıldığı 5. Çerçeve Programı'nda elde edilen deneyimleri ise Doç. Dr. Şems Yönsel tarafından dinleyicilere aktarıldı. Proje başvuruları sırasında dikkat edilmesi gereken noktaların altını çizen Yönsel, mali kaynağın kullanımının püf noktalarını da anlattı.

ÖZEL - KAMU SEKTÖR ORTAKLIĞI TOSYÖV Genel Başkanı Hilmi Develi de, 6. Çerçeve Programı'nda başarı için kamu ve özel sektör kurumları arasında sinerji oluşturulması ve bilginin paylaşımının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Seminer'in sorular ve cevapları bölümünde deneyim sahibi KOBİ'ler Türkiye'de Ar-Ge çalışmalarının yeterince desteklenmeyişinden şikayet etti ve KOBİ'lerin önünün kesilmesinden yakındı. Avrupa'dan edindiği gözlem ve deneyimlerini seslendiren makina imalatçısı bir KOBİ, genç araştırmacı grupların harekete geçirilmesinin ve desteklenmesinin zaruret olduğuna dikkat çekti.