Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, imam hatip ortaokulu haftalık ders çizelgesini yayınladı. Söz konusu çizelge, 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren beşinci sınıflardan başlayacak ve kademeli olarak uygulanacak.
Talim ve Terbiye Kurulu’nun internet sitesinde yayınlanan çizelgeye göre, Türkçe, matematik, fen bilimleri, sosyal bilgiler, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi, görsel sanatlar, müzik, beden eğitim ve spor, teknoloji ve tasarım, rehberlik ve kariyer planlama, Kur’an-ı Kerim, Arapça, Hz. Muhammed’in Hayatı, temel dini bilgiler zorunlu dersler arasında yer alacak.
Seçmeli dersler ise Dil ve Anlatım (okuma becerileri, yazarlık ve yazma becerileri, yaşayan diller ve lehçeler, iletişim ve sunum becerileri), yabancı dil (Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen diller), fen bilimleri ve matematik (bilim uygulamaları, matematik uygulamaları, çevre ve bilim, bilişim teknolojileri ve yazılım), sanat ve spor (görsel sanatlar, müzik, spor ve fiziki etkinlikler) ve sosyal bilimler (halk kültürü, medya okuryazarlığı, hukuk ve adalet, düşünme eğitimi) olarak belirlendi.
İmam hatip ortaokullarında, 5. sınıftan 8. sınıfa kadar 36 saati zorunlu, 4 saati seçmeli olmak üzere, ders saati haftada 40 saat olacak.
Türkçe ders saati, 5 ve 6. sınıflarda haftada 6’şar saat, 7 ve 8. sınıflarda ise 5’er saat olarak uygulanacak. Matematik, 5. sınıftan 8. sınıfa kadar 5’er saat, fen bilimleri dersi 4’er saat olarak verilecek. Sosyal bilgiler dersi, 5, 6 ve 7. sınıflarda 3’er saat olacak. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 8 sınıfta haftada 2 saat olarak verilecek. Yabancı dil, 5. sınıftan 8. sınıfa kadar 4 saat; din kültürü ve ahlak bilgisi 1 saat; görsel sanatlar 1 saat; müzik 1 saat; beden eğitim ve spor 1 saat olacak. Teknoloji ve tasarım 7 ve 8. sınıflarda 2’şer saat, rehberlik ve kariyer planlama ise 8. sınıfta 1 saat olarak okutulacak. Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler dersleri, 4 yıl boyunca haftada 2’şer saat olarak verilecek. Arapça ders saati 5 ve 6. sınıflarda 4’er saat, 7 ve 8. sınıflarda ise 3’er saat olarak uygulanacak.
Çizelgenin uygulanması ile ilgili yapılan açıklamada; ortaokullarda okutulan ortak derslerin öğretim programlarının imam hatip ortaokullarında da kullanılacağı belirtildi. Açıklamada, “Seçmeli derslerden birden fazla sınıf düzeyinde alınabilecek derslerin öğretim programları modüler bir yapıda oluşturulacaktır. Öğrenciler bu derslerden herhangi birini, 5-8. sınıf arasında herhangi bir sınıfta ya da sürekli olarak alabileceklerdir. Öğrenci beşinci sınıftan itibaren programda seçmeli olarak yer alan bir dersi ilk kez sekizinci sınıfta alabileceği gibi, bu dersi beşinci sınıftan itibaren sürekli olarak seçebilir ya da herhangi bir sınıf düzeyinde başka bir alandan ders seçebilir.” denildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz