İmamlar, Ezan Makamlarını "kanun" Eşliğinde Öğreniyor

Sivas'ta imam ve müezzinlere kanun eşliğinde farklı makamlarda ezan, ilahi, mevlit ve dua okuma kursu veriliyor.

Sivas'ta imam ve müezzinlere kanun eşliğinde farklı makamlarda ezan, ilahi, mevlit ve dua okuma kursu veriliyor.

Diyanet-Sen Sivas Şubesi tarafından açılan makam kursuna, merkez ve bağlı köylerden 70 din görevlisi katılıyor.

Sivas Belediyesi Konservatuvarı Tasavvuf Müziği Sanatçısı Mustafa Akpınar, kursa katılan imam ve müezzinlere kanun eşliğinde farklı makamlarda ezan, ilahi, mevlit ve dua okuma eğitimi veriyor. Ses açma çalışmalarıyla başlayan kursta, imamlar kanun eşliğinde tek tek ve toplu halde ezan okuyor.

Reklam
Reklam

Akpınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok imamın ses eğitimi almadığını ve bu konuda eksiklikleri bulunduğunu söyledi.

İmamların 5 vakit ezan okuyarak insanları namaza davet ettiğini belirten Akpınar, böylesine önemli görevi yürüten kişilerin sesinin güzel olması gerektiğini dile getirdi.

Kursun bu nedenle önemli olduğunu ifade eden Akpınar, makam eğitimleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Uşşak makamında okumalar yaptık. İki ilahi öğrettik. Daha sonra rast makamına geçtik, hüzzam makamından örnekler sunduk. Ses olunca bir enstrümana da ihtiyaç oluyor. Hocalarımız, enstrümansız ses veremez. Bu nedenle makamları kanun eşliğinde öğretiyoruz. Ses tonlarını ona göre ayarlıyoruz. İmamlarımızı 3-4 ses tonunda okutmaya çalışıyoruz. Sesten farklı bir sese geçerek ezan, ilahi ve mevlit okumalarını sağlamaya çalışıyoruz."

-Konser vermeyi planlıyorlar-

İmamların kanun eşliğinde ezan okuyarak makamı hafızasına kazıdığını belirten Akpınar, 5 vakit ezanı farklı makamlarda öğrettiklerini ifade ederek, "Sabah ezanını saba, öğleyi uşşak, ikindiyi hicaz, akşamı hüzzam, yatsıyı da rast makamında okuyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Kursa katılanların seslerinin yavaş yavaş istenilen seviyeye geldiğini kaydeden Akpınar, kursun ardından konser vermeyi planladıklarını dile getirdi.

Diyanet-Sen Sivas Şube Başkanı Murtaza Mutlu ise makam ve ses eğitimi kursunun çok faydalı geçtiğini söyledi.

Bu tür kursları devam ettirmeyi planladıklarını ifade eden Mutlu, "İmam arkadaşlarımızın okulu bitirdikten sonra bu tür eğitimleri almadığını ve bunun önemli bir eksiklik olduğunu tespit ettik. Önümüzdeki dönemlerde hitabet ve diksiyon kursu, tashih-i huruf (Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma) ve nota kursları açmayı planlıyoruz. Kursumuz 25 Mart'ta başladı, 29 Mayıs'ta sona erecek" diye konuştu.

Meydan Camisinde görevli müezzin Erol Şahin de okulda tam anlamıyla teknik eğitim alamadıklarını söyledi.

Şahin, "Sesi en verimli, en güzel nasıl kullanabileceğimiz öğretiliyor. Kurslara seve seve katılıyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: