İmar Bankası'nın iflası istendi

İSTANBUL (İHA)- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yükümlülüklerini zamanında yerine getirmediği ve gerekli tedbirleri almadığı gerekçesiyle el koyduğu İmar Bankası'nın iflasını istedi. TMSF avukatları tarafından İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne verilen dilekçede, TMSF'nin İmar Bankası'ndan 7 katrilyon 552 trilyon lira alacaklı olduğu belirtilerek, bankanın iflası talep edildi.

4 Temmuz 2003 tarihinde TMSF'ye devredilen İmar Bankası'nın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı ifade edilen dilekçede, bankanın iflas süreci anlatılarak, TMSF tarafından mevduat sahipleri ile diğer alacaklıların haklarının korunması, tespit edilecek zararların asgariye indirilmesi ve sorumluların mal kaçırmalarının engellenmesi amacıyla Uzan Ailesi'nin mal varlığına ihtiyati tedbir konulması için Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuruda bulunulduğu hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

Aynı tarihte İmar Bankası'nın eski yöneticileri ile bankanın hakim ortaklarının hissedarı bulunduğu iştiraklerin mal varlıklarına ihtiyati tedbir konulmasına karar verildiği dile getirilen dilekçede, Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu Başkanlığı'nın 16 Temmuz 2003 tarihindeki raporlarında, İmar Bankası'nın yetkili mercilere beyan edilen sigortaya tabi tasarruf mevduatı ile TMSF tarafından tespit edilen tasarruf mevduatı tutarı arasında fark bulunduğunun belirlendiği vurgulandı.

Bunun üzerine, Şişli Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulunulduğu anlatılan dilekçede, mahkemenin, İmar Bankası'nın yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleri ile genel müdür, genel müdür yardımcıları, imzaları bankayı ilgilendiren memurları ve şube müdürleri ile ortakların kendileri, eşleri ve çocukları ile bu kişiler adına hareket edenler hakkında tedbir kararı alındığı kaydedildi.

Bakanlar Kurulu kararıyla İmar Bankası tasarruf mevduat sahiplerine ödenmek üzere 7 katrilyon 524 trilyon 811 milyar 120 milyon 942 bin liranın Ziraat Bankası hesaplarına aktarıldığı vurgulanan dilekçede, ayrıca İmar Bankası mudilerine bankaya el konulduğu tarihe kadar işleyen faizlerinden kesilen 28 trilyon 184 milyar 589 milyon 687 bin liranın da Maliye Bakanlığı'na borç olarak kaydettirildiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

TMSF avukatlarının dilekçesinde, bankanın mevduat bilançolarının fiili olarak topladığı mevduatın çok altında olduğunun şube envanterlerinden tespit edildiği, kamu otoritesinin yanıltılması amacıyla fiili mevduat tutarının yasal defter ve bilançolarda gösterilmemesi için Merkez Yatırım ve Ticaret A.Ş.'ye teknik destek sağlandığı kaydedildi.

Dilekçede, bankanın hesap kayıt düzeni açısından çok büyük yolsuzluk olduğu ve bu yolsuzluğun Bankalar Kanunu'nun "Hesap ve Kayıt Düzeni"ne ilişkin hükümleriyle açıklanabilecek büyüklüğün ötesinde olduğu belirtildi.