‘İmar Terki’ Yüzünden Doğalgaz Yerine Kömürle Isınıyorlar

Kocaeli’nin gözde turizm yeri Maşukiye’de ‘imar yolu terki’ yüzünden doğalgazdan yararlanamayan vatandaşlar, bu duruma tepki...

Kocaeli’nin gözde turizm yeri Maşukiye’de ‘imar yolu terki’ yüzünden doğalgazdan yararlanamayan vatandaşlar, bu duruma tepki gösteriyor. Gaz için yaklaşık 5 yıldır girişimde bulunmalarına rağmen, bugüne kadar bir sonuç alamaları sebebiyle, komşuları doğalgazla ısınırken, onlar odun ve kömür yakmak zorunda kalıyor. Bu durum en çok evlerdeki çocuk ve yaşlıları etkiliyor. İZGAZ Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Özkök, “Gaz verebilmemiz için imar ve parsel sorunu olmaması gerekiyor.” derken, Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanı Gökmen Mengüç de bölgenin imarlı olduğunu, sorunun ‘imar yolu terki’nden kaynaklanabileceğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Kartepe ilçesinin Maşukiye bölgesinde bulunan, Soğuksu Mahallesi Sapanca kara yolu üzerinde yer alan, yaklaşık 2,5 kilometrelik alandaki bazı konut ve işletmelerde doğalgaz sıkıntısı yaşanıyor. Mağdur vatandaşlar, gaz alabilmek için 2007 yılından bu yana yaptıkları girişimlerden, ‘imar yolu terki’nin yapılmamasından kaynaklandığı belirtilen sorun nedeniyle, bir sonuç alamadı. Bu duruma tepki gösteren mağdurlar, “Komşumuz doğalgazla ısınırken biz odun kömür yakmak zorunda kalıyoruz. Bundan en çok evdeki yaşlılar ve çocuklar etkileniyor.” diyor. Bölgedeki bir otel ve 20 civarında konutun gaz alamadığı belirtiliyor.

Bu konut sahiplerinden biri de Mehmet Beşer. Beşer, gaz alabilmek için 2007 yılından itibaren girişimlerde bulunduğunu, ancak bir netice alamadığını söylüyor. Sonuç alamamaktan yakınan Beşer, şöyle devam ediyor: “400 metre ilerimizde olan gazdan yararlanmak için, İzmit Gaz Dağıtım A.Ş.’ye (İZGAZ) gidiyoruz, ‘Tamam dilekçelerinizi aldık size gaz getirmemiz için Karayolları'nın izin vermesi lazım’ diyor. Karayolları'na gidiyoruz, onlar da ‘Olur mu öyle şey?’ diyor. Bir türlü sonuç alamıyoruz. Bizim de yer aldığımız kara yolunun kenarında, kısmi gaz olan yerler var. Oralarda varsa biz de niye yok?”

Reklam
Reklam

Doğalgaz olmadığı için kışın odun kömür yakmak zorunda kaldıklarını belirten Beşer, “3 çocuğumuz var. Isınmada sıkıntı yaşıyoruz. Evin bir odasında soba yanıyor, diğer yerlerde yanmıyor. Geceleri ev buz gibi oluyor. Ayrıca dedem de var, o yandaki evimizde oturuyor. Hanım, bir bizim sobayı yakıyor bir dedemin sobasını yakıyor. Hanım, her gün beni arıyor, gaz kurumunu arıyor, Karayolları'nı arıyor. Artık biz de bıktık onlar da.” ifadesini kullanıyor. Beşer, bir sonuç alabilmek için ne yapmaları gerektiğini de bilmediklerini ifade ediyor.

Hikmet Zoboğlu ise doğalgazın olmaması nedeniyle evini gözden çıkardığını ve kiraya verdiğini anlatıyor. Mustafa Akgün de gaz alamadığı için tepki gösteriyor: “Gaz alabilmek için yol kenarının tehlikeli olduğu söyleniyor. Tehlikeli de, benim 100 metre sağıma soluma kadar geldiniz, orada tehlike olmuyor da benim burada mı tehlikeli oluyor?”

Cevizdibi Otel ve Restoran sahibi Musa Ejderoğlu büyük bir işletme olmalarına rağmen kendilerinin de gaz alamadığını ifade ediyor. Gaz için İZGAZ’a sayısız dilekçe verdiklerinin altını çizen Ejderoğlu, “Dilekçelerin karşılığı olarak ‘Biz size döneriz’ diyorlar, ancak dönen olmadı. Gerekçe olarak bize, bölgenin projede olmaması gösteriliyor.” açıklamasında bulunuyor. Ejderoğlu, bu devirde hala kömürle ısındıklarını, bunun da çevreyi kirlettiğini kaydediyor.

Reklam
Reklam

İZGAZ Genel Müdür Yardımcısı Gökalp Özkök, bölgede konut ve otel müşterilerinin bulunduğunu aktarıyor. Buralara gaz verilmemesinin nedeni hakkında bilgi veren Özkök, “İmar sıkıntısı olduğu için bizim altyapı yapma şansımız yok. EPDK’nın buna ilişkin kararları var. Mahalleye doğalgaz döşeyebilmemiz için bölgenin imar sorunun olmaması gerekiyor. Orada bunlar mevcut değil, yola cephesi yok. O arazilere giden yollar imar yolu değil, eski patika yollar, kotları belli değil. Böyle bir yere kazı izni almamız mümkün değil. Böyle bir yer şehrin göbeğinde de olsa altyapı döşemiyoruz. Binlik imar planlarında yol yapılmamış, tapularda yola terkin yapılması gerekiyor onlar yapılmamış. İmar oluşumları sakat.” diyor.

Kartepe Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri bölgede imar yolu terkinin yapılmamasından kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu belirtiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi Başkanı Gökmen Mengüç ise bölgenin imar planının bulunduğunu kaydediyor. “Ancak tarım alanı olan yerlerde imar planı yok. Tarım alanındaki evler eski ve önceden yapılmış.” diyen Mengüç, ekliyor: “Gaz için ‘imar yolu’ terkinin yapılması gerekiyor. Bu da Kartape Belediyesi’nce yapılmalı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: