60 gün olan süre, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın isteği üzerine ikinci kez uzatıldı. Detayları haberimizde.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı olan BTK yani Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yayınlanan duyuruya göre, yurtdışından getirilen cihazlara uygulanan IMEI kayıt zorunluluğunun süresi uzatıldı.
Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikle bu süre 60 günden 120 güne çıkarıldı. Hatırlarsanız daha önce bu süre 30 gündü. İkinci yapılan bu düzenlemede yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın payı büyük.
Yurtdışından getirilen her cihazın “IMEI kaydı” işlemi yaptırması gerekiyor. Belirli bir harç ödenerek yapılan işlemde, yurtdışında yaşayıp ülkemize gelen vatandaşlarımız büyük güçlükler çekiyordu. Telefon başına yaklaşık 150 TL’yi bulan bu masraf üzerine şikayette bulunan vatandaşlar sayesinde süre uzatıldı.
Ancak ilgili düzenleme sadece Türk vatandaşlarını değil, aynı zamanda turistleri de ilgilendiriyor. Yani yurtdışından ülkemize getirilen her cihaz artık 4 ay boyunca kullanılabilecek. Daha sonra ise IMEI kaydı işlemleri eskisi gibi geçerli olacak.
Bu yenilik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin tarafından duyuruldu. Bakan, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, Türkiye’ye geldikleri zaman mobil telefonlarını 60 güne kadar kayıt altına aldırmaksızın kullanabiliyordu. Ancak yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, bu sürenin artırılmasını istiyordu. Söz konusu sürenin 120 güne çıkartılmasıyla yurt dışındaki vatandaşlarımız 4 ay süreyle mobil telefonlarını kayıt altına aldırmaksızın kullanma imkanına kavuşmuş olacak.” şeklinde konuştu.