IMF Baş Ekonomisti Simon Johnson, yüksek fiyatlar arz ve talep yönünde düzeltici etkisini tamamlanıncaya değin dünya petrol piyasalarının bir süre baskı altında kalması olasılığı bulunduğunu bildirdi. Johnson petrol piyasalarının bir süre daha sıkı karakter göstereceğini belirtti.
Petrol arzının yüksek ham petrol fiyatlarına karşılık vereceği beklentisini dile getiren Simon Johnson, özellikle yükselen piyasalar için “enflasyon riski uyarısında bulundu. Yüksek hammadde fiyatlarına karşılık verilebilmesi için uygulanan politikalarda değişiklik yapılmasını öneren Johnson, “Otomatik istikrarsızlaştırıcılarıyla birlikte küresel bir enerji sistemi inşa etmiş bulunuyoruz ve bu hiç de iyi bir fikir değilö dedi.
Simon Johnson IMF Survey dergisinde yayınlanan söyleşisinde “Petrol piyasası şu anda sıkı ve çok kısa vadede gelebilecek ek bir arz bulunmuyor ve piyasanın bir süre daha baskı altında kalması olasılığı görünüyorö dedi. Artan petrol arzının sonunda fiyatları aşağı çekeceği beklentisini de dile getiren Johnson, “Arzda bir kesilme ya da beklenen arzın gerçekleşmemesi petrol fiyatlarını iter. İnsanların sandıklarından daha büyük bir petrol arzı olacağını düşünüyorumö dedi.
ENFLASYON RİSKİ?
Simon Johnson yüksek hammadde fiyatlarının özellikle yükselen piyasalarda çekirdek enflasyonu artıracağını belirtirken, “Yüksek enerji ve gıda fiyatlarının çekirdek enflasyonu besleyecek olması çok büyük bir tehlikedir. Bunun şu anda ABD’de olduğunu görmüyorum. Buna ilişkin kimi kaygılar euro bölgesi içindir ancak, sanırım bu konu en çok yükselen piyasalar için gerçektirö dedi. Simon Johnson şöyle devam etti:
“Doğal olarak diğer bazı ülkeler yanında Hindistan ve Çin gibi daha büyük yükselen ekonomiler artan bir büyümeyi küresel düzeyde sürükleyen ülkelerdir. Yani orada bir enflasyon sorunu ortaya çıkarsa bu, para otoriteleri ve mali otoritelerin enflasyonu aşağı çekmek için hızlı biçimde davranmalarını gerektirecek bir durumdur ve eğer böyle yapmazlarsa yoldan çıkan küresel ekonomi için daha büyük bir sıkıntı olacaktır.ö
“KÜRESEL ENERJİ SİSTEMİ HİÇ DE İYİ BİR FİKİR DEĞİL"
Johnson ayrıca daha yüksek yakıt ve gıda fiyatlarının, toplumun en yoksul kesimlerinin en sert darbeyi alacağı dünyanın en yoksul ülkelerinde etkili olacağına işaret etti. IMF’nin Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlarla yüksek gıda fiyatlarının düşük gelirli ülkelerdeki etkisini azaltmada yardımcı olmaya çalıştığını belirten Simon Johnson, kurumun Finance & Development Magazine’in Haziran sayısına da bir makale yazdı. Johnson, yüksek petrol ve gıda fiyatlarının yavaşlayan dünya ekonomisinde “istikrarsızlaştıranö etkiye sahip olduğunu bildirdi. Simon Johnson, hammadde fiyat sorununa hitap etmede yardımcı olması için bu alanda politika değişikliklerine gidilmesini önerirken, “Otomatik istikrarsızlaştırıcılarıyla birlikte küresel bir enerji sistemi inşa etmiş bulunuyoruz ve bu iyi bir fikir değilö dedi