"IMF değişmezse özvarlığı tehlikeye girer"

IMF Başkanlığına atanan Fransa eski Maliye Bakanı Dominique Strauss-Kahn, IMF'nin özvarlığının, yükselen piyasalara daha fazla söz ve temsil hakkı verilmesini de içeren reformlar gerçekleşmemesi durumunda tehlikeye gireceğini bildirdi.

Strauss-Kahn, "IMF hastaları iyiyken para alan, kötüleşince para almayan Çinli doktor gibi, değişmesi gereken bu" dedi.

IMF Başkanlığı'na atanan Strauss-Kahn, düzenlediği basın toplantısında, IMF'nin karşısında dünyadaki yeni güç dengesine adapte olma sorunu bulunduğunu bildirdi "Yükselen piyasaların" İkinci Dünya Savaşı'nda bu yana dünya ekonomisinde daha büyük yer kapladığını kaydeden Strauss-Kahn, "Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, Meksika ve diğerlerinden bahsediyorum. Bu ülkeler IMF'de daha fazla söz hakkına ve temsile sahip olmalılar. Eğer olmazsa Fon'un meşruluğu kendiliğinden krize uğrayacak ve günün sonunda da Fon'un özvarlığı tehlikeye girecek" dedi.

Reklam
Reklam

Önceki Başkan Rodrigo de Rato döneminde bunu önlemek için başarılı çalışmalar yapıldığın kaydeden Strauss-Kahn, "Birçok çalışma sürüyor ve önümüzdeki yıllarda yapacak çok iş var" dedi. Adaylık sürecinde çalışmalarına ara vermediğini, 100 bin kilometreye yakın yol katedip birçok ülkede liderlerle görüşmeler yaptığını kaydeden Strauss-Kahn, "Güçlü ülkeler yükselen ekonomilere IMF yönetiminde daha fazla güç verilmesini kabul edecekler mi? IMF'de yeni kota ve yetki düzenlemesi ‘sıfır toplam oyunu' mu olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:

-"SIFIR TOPLAM OYUNU"-

"Evet bu bir ‘sıfır toplam oyunudur.' (bir tarafın kazancının, diğer tarafın kaybına eşit olması) Toplam da yüzde 100 olmak zorundadır. Kimi ülkelere daha fazla söz hakkı ve temsil vermek, diğerlerinin kotasının azalmasıdır. Daha dikkatli olmalıyız. Kimsenin ABD'nin payını azaltma niyeti yoktu. Payların hesaplanmasında kullanılan formüllerin büyük bölümü ABD'nin kotasında azalış değil artış getiriyor. Diğer yandan benim istediğim, yükselen piyasaların kotalarında ya da paylarında artış gerçekleştirmekir. Yoksul ülkeler de sürecin dışında kalmak istemiyorlar ve bu da kesinlikle meşrudur."

Reklam
Reklam

- BÜYÜME ETKİLENECEK AMA DRAMATİK ŞEKİLDE DEĞİL –
Dominique Strauss-Kahn, dünyadaki ekonomik büyüme konusundaki düşüncelerini ve en büyük tehdit olarak neleri gördüğünü soran bir gazeteciye, henüz görevi devralmadığı için kişisel görüşlerini anlatacağını belirterek yanıt verdi.

Strauss-Kahn, dünyada büyümenin temellerinin sağlam olduğunu, ABD mortgage krizinin dünyadaki büyümeyi kesinlikle etkileyeceğini, ancak bugüne kadar elde edilen veriler doğrultusunda bu etkinin "dramatik" olmayacağını sandığını bildirdi.

Strauss-Kahn, "Dolayısıyla, büyük olasılıkla, gelecek yıl, yükselen ülkelerin dünyadaki büyümeyi yeniden sürükleyeceği bir yıl olacaktır, zaten karar verici kurumlarda yer alacaklardır" dedi.

- IMF İYİLEŞEN HASTALARINDAN PARA ALAN DOKTOR GİBİ -
Bu koşullarda 2008 sonu itibarıyla, dünya ekonomisinde oldukça hatırı sayılır bir büyüme oranının sağlanacağını savunan Strauss-Kahn, "Fakat finansal akışlar büyümeyi bir dereceye kadar etkilemiş olacaktır" dedi ve şu açıklamaları yaptı:

Reklam
Reklam

"-İnsanlar sadece kriz çıkınca ‘IMF'ye ihtiyacımız var' diyorlar. Gerçek ise IMF'ye krizden önce de ihtiyaç bulunduğu. Fon'a denetim, öneri ve büyümeyi, en yüksek düzeyde istihdamı gerçekleştirmek, mümkün olduğu kadar da canlı bir şekilde gerçekleştirmek için ihtiyacımız var.

-IMF biraz hastaları iyiyken para ödeyen, kötüleşince para ödemeyi kesen Çinli doktora benziyor. IMF için de bir dereceye kadar böyle. Hastaları iyileşiyor, çok para ödemiyorlar, dolayısıyla paralar azalıyor. Değişmesi gereken bu."

ANKA

undefined