ANKARA (İHA) - Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı'nı protesto eden Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı memurların eylemi sona erdi.
KESK'e bağlı memurlar 'İş bırakma' eylemine başladıkları öğle saatlerinde Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanarak buradan Güvenpark'a yürüdüler. "Bu yasa Meclis'ten geçmeyecek", "Kölelik Yasasına hayır" gibi slogan atan memurlar, GMK Bulvarı Kızılay Meydanı girişinde Çevik Kuvvet ve polis panzerleri tarafından durduruldu. Burada bir açıklama yapan KESK Başkanı Sami Evren, Başbakan'ın bir özel televizyonda yaptığı açıklamada bütçenin 7 katrilyon açık verdiğini söylediğini hatırlatarak, "Aynı kanal ve benzerleri ekonominin iyiye gittiğini iddia etmiyorlar mıydı. Başbakanını bu itirafda bulunduran her gün ülkenin onuruyla oynayan IMF heyeti değil mi? 7. Stand bye anlaşması ve ek paket tartışması kısa süre sonra halkın cebindeki son kuruşa göz diken paket olacak" dedi. Heyetin aynı zamanda Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun çıkartılarak tüm kamu hizmetlerinin kendi denetimleri altında girmesini istediklerini öne süren Evren, kendilerinin bu yasaya karşı direndiklerini söyleyerek," Vatan-Millet-Sakarya diyenler, bu yasaya karşı çıktığını iddia edenler nerede?" diye konuştu.
Türkiye'nin demokrasiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Evren, devletin hantal ve hizmet üretemediğini belirterek, "Biz bozuk düzen dedik. Bozuk düzen yıkılmalı, reform yapılmalı" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs, ve Irak'ın görüşüldüğünü ifade eden Evren, "3. olarak da 'her şeyi satacağım, hatta bürokratlar beceremezse onları da satacağım diyen Maliye Bakanının oğlu çıktı arkasında, mısırı kim ithal etti soruyorum?" diye konuştu. AK Parti'nin Meclis'teki sayısı ile demokratik tepkileri yok etmeye çalıştığını iddia eden Evren "Sivil toplum örgütlerini ve sendikaları dikkate alınmazsa bu rejimin adı ne olur?" diye sordu.
12 Eylül Anayasası ile hesaplaşmadan reform yapılamayacağını öne süren Evren, katılımcılık, şeffahlık, saydamlık gibi kavramların çıkarılmak istenen yasada sıkça kullanıldığını vurgulayarak, "Dikkat bunlar tuzaktır, katılımcılık olsaydı KESK'in görüşünü almazlar mıydı, çalışanlarının sesini dinlemezler miydi?" dedi. Hükümete yasayı geri çekmeleri için yarın saat 18.00'a kadar süre verdiklerini ifade eden Evren, Emek Platformu'nun hükümete karşı genel grev ilan etmesini istedi. Evren şöyle devam etti: "KESK olarak , 70 milyon halkı yaranına olmayan yasaya karşı 2 yıl direndik 2 yıl daha direnmeye hazırız".
Yapılan basın açıklamasın ardından KESK'e üye memurlar TBMM'ye yürümek istedi. Memurlar çevik kuvvet tarafından ablukaya alınarak yürümelerine izin verilmedi. Bunun üzerine memurlar oturma eylemi başlattı. Polisle eylemciler arasında yapılan pazarlık sonucunda 250 kadar memurun Meclis'e yürümesine izin verildi. Meclis Dikmen Kapısı'na yürüyen memurlar adına KESK Başkanı Evren, bir açıklama daha yaptı, Evren, Kızılay'da seslerini yükselttiklerini belirterek "Bizim açımızdan söz bitti" dedi. Evren, şöyle konuştu:
"Meclis'te yasa belirli bir noktaya gelse bile toplumdan geçmeyecek. Biz reform istiyoruz, biz demokrasi istiyoruz, iş güvencesi istiyoruz. İşimize, aşımıza müdahale edilmemesini istiyoruz. Bu yasa bu olgulara müdahale ediyor, onun için karşıyız". Yapılan basın açıklamasının ardından grup olaysız sona erdi.