"IMF diktesi yok"

Maliye Bakanı Sümer Oral, "Herkes istediği kadar vaadde bulunsun. Kamu maliyesini sağlıklı hale getirmedikçe ilerleyemezsiniz. Vaadleri yaparken bu gerçekleri gözden uzak tutmamak lazım" dedi.

Maliye Bakanı Sümer Oral, 2003 yılı bütçe taslağına ilişkin açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Maliye Bakanı Oral, 2003 yılı bütçesi yapılırken bunu normal yıl bütçesi olarak değerlendirdiklerini söyledi. Oral, "Irak'taki son gelişmeler ve diğer hususlar dikkate alınarak, ödenek veya farklı bir düzenleme yapılmış değil" ifadesini kullandı.

"BİR TARAFTA VAATLER VE UMUTLAR, DİĞER TARAFTA DA GERÇEKLER VAR"

Mevcut bütçe rakamları ile siyasi partilerin seçim vaatlerine ilişkin soruya Oral, "Biz de onu söylüyoruz zaten. Bir tarafta vaatler ve umutlar var. Diğer tarafta da gerçekler var. Bu hükümet, 3.5 yıl önce başlamış böyle bir program uygulayıp vatandaşın sıkılmasına sebep olacağına, yoksa vaatlerde yer alan uygulamaları biz de yapabilirdik. Ama bu vatandaş lehine olmazdı. Bugünü arar hale gelirdi. Birçok düzenlemeler yapıldı. Bugün çekilen bu sıkıntılar bu düzenlemelerin sonucudur. Ama düzenlemeleri yapmayalım demek de mümkün değildir" şeklinde cevap verdi.

Reklam
Reklam

Kamu maliyesi sağlıklı olmadan bir adım ilerlenemeyeceğini vurgulayan Oral, "Herkes istediği kadar vaadde bulunsun. Kamu maliyesini sağlıklı hale getirmedikçe ilerleyemezsiniz. Vaadleri yaparken bu gerçekleri gözden uzak tutmamak lazım" ifadesini kullandı. "Mesut Yılmaz ve Nejat Arseven, 50 ilde vergiyi kaldırma vaadinde bulundu. Maliye Bakanı olarak bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Oral, "Bu konu, vergiler tamamen kalkıyor şekilde değil. Yatırım, üretim olduğu takdirde belli bir süre için ve kamu maliyesinde de gelir zaafı yaratmayacak bir şekilde mantığı olan bir projesidir. Ciddi bir vergi kaybı değil. Daha çok yatırımı ve üretimi teşvik eden, büyümeye ve istihdama katkısı olacak bir projedir" diye cevap verdi.

"IMF'NİN BİZE DİKTE ETTİĞİ BİR PROGRAM DEĞİL"

"Bizim uyguladığımız program Türkiye'nin programı" diyen Oral, IMF ile uyum ve koordineli bir şekilde programı yürüttüklerini söyledi. Oral, "Program bizim programımız. IMF'nin bize dikte ettiği bir program değil. IMF'nın bize söylediği dengeyi bozmama yönündedir. Yoksa mali dengede ciddi bir sapma yoktur" ifadesini kullandı. Oral, özellikle sosyal güvenlik alanında ve vergi iadelerinde beklenenin üzerinde bir artış görüldüğüne dikkat çekerek, bütçe dengesini bozmayacak şekilde tedbir alınması gerektiğini belirtti. Oral, bütçeyi bugüne kadar dengelediklerini, bundan sonra da dengeleneceği kanaati taşıdığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Hazine'nin Maliye Bakanlığı bünyesine katılmasına ilişkin soru üzerine Oral, "Daha önce Hazine, Maliye Bakanlığı'nın içerisindeydi. Tabi daha ahenkli gidiyordu. Ama ayrı olunca da çok düzgün ve güçlü eşgüdümlü olmanız gerekir. Aslında Maliye, Hazine, Planlama ve Ziraat Bankası bunlar çok uyum içinde olduğu zaman bu ekonomiyi alır götürürler. Bunun gerçekleştirilmesi lazım. Bu modeli tasvip ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: İHA

Anahtar Kelimeler: