IMF: Düşük petrol Türkiye ekonomisine yarıyor

IMF Türkiye ekonomisinin 2015'te petroldeki düşüşün de yardımıyla yüzde 3,1 büyümesini bekliyor. İşsizlik rakamı tahminini de artıran IMF, "Enflasyona odaklanılmalı" mesajı verdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye ekonomisinin 2015'te enerji fiyatlarındaki düşüşün de yardımıyla yüzde 3,1 büyümesini bekliyor.

Yılda iki kez yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporunun son sayısında, Türkiye petrol fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilenecek ülkeler kategorisine alınmış.

IMF, net petrol ithalatçısı olan Türkiye'de düşen enerji maliyetleriyle birlikte iç talebin canlanacağını ve büyümede küçük de olsa bir iyileşme gözleneceğini öngörüyor.

Ekim 2014'te yayımlanan raporda Türkiye'nin 2015 büyümesi yüzde 3 olarak öngörülmüştü.

Reklam
Reklam

Her ne kadar 2015 büyüme tahmininde 0,1 puanlık yukarı yönlü revizyona gidilse de IMF, Türkiye'nin bu yıl dünya ortalamasının altında büyüyeceğini tahmin ediyor.

Fonun 2015 küresel büyüme tahmini yüzde 3,5.

IMF, Türkiye'nin büyümesinin 2016'da ise yüzde 3,6'ya çıkacağını tahmin ediyor.

Fonun son raporunda Türkiye için büyüme dışındaki makro ekonomik göstergelerde daha güçlü bir toparlanma beklentisi yer alıyor.

Daha önce yüzde 7 olarak öngörülen 2015 yılı ortalama enflasyon tahmini, yüzde 6,6'ya indirildi.

En büyük revizyon ise cari açığın milli gelire oranında.

Daha önce Türkiye'nin cari açığının milli gelirine oranının yüzde 6 olacağını öngören IMF, petroldeki düşüşe bağlı olarak bu oranı yüzde 4,8'e revize etti.

IMF petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'de iç talebi canlandırmasını bekliyor.

TL'deki değer kaybı vurgusu

İşsizlik konusunda ise IMF'nin beklentileri kötümserleşiyor.

Fonun 2015 işsizlik tahmini yüzde 9,9'dan yüzde 11,4'e yükseltildi.

IMF raporunda Türkiye'de enflasyonun düşen petrol fiyatlarına bağlı olarak gerilediği ifade edilse de "Ancak para birimindeki değer kaybı, para politikasındaki gevşeme ve iç pazardaki yüksek gıda fiyatları, enflasyondaki düşüşü sınırlıyor" dedi.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası'nın faiz politikasına da değinen IMF yorumlarına, "Para politikasının daha fazla gevşetilmesi ancak enflasyon beklentileri Merkez Bankası hedefleriyle uyumlu hale gelirse düşünülmeli. Ayrıca reel faizlerin de açık biçimde pozitif bölgeye geçmesi gerekiyor" diyerek devam etti.

Mali disipline de dikkat çeken IMF, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da da öngörüldüğü şekilde daha sıkı maliye politikalarının iç-dış talep dengesizliğini azaltacağını ve Merkez Bankası üzerindeki baskıları hafifleteceğini öngörüyor.

'Brezilya ve Rusya'da görünüm kötü'

IMF raporunun küresel ekonomiye dair bölümlerinde ise başta ABD ve Kanada olmak üzere gelişmiş ekonomilerde toparlanmanın daha belirgin hale geldiği ifade ediliyor.

Özellikle petrol ihraç eden ekonomiler için ise IMF'nin beklentileri olumsuza dönmüş durumda.

Petroldeki düşüş ve yaptırımların etkisi altındaki Rusya için 2015 büyüme tahmini yüzde 0,5'ten daralmaya döndü.

IMF, Rus ekonomisinde bu yıl yüzde 3,8 daralma bekliyor.

IMF, Rusya'da jeopolitik görünüme dair belirsizlikler ve yaptırımların uzun süre devam etme olasılığının ülke ekonomisini uzun süre olumsuz etkileyebileceği uyarısını yapıyor.

Reklam
Reklam

Büyüme beklentileri sert biçimde aşağı yönde revize edilen bir diğer ülke ise Brezilya.

Petrobras şirketindeki yolsuzluk soruşturmasından bu yana özel sektör güveninde toparlanma olmadığını ifade eden IMF, Brezilya ekonomisinde yüzde 1'lik daralma bekliyor.

Bir önceki raporda tahmin yüzde 1,5'lik büyüme yönündeydi.