IMF görüşmelerinde faiz dışı fazla savaşı

ANKARA (İHA) - Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetiyle faiz dışı fazla oranında indirime gidilmesi konusunda görüşmelere başladı. IMF ise yüzde 6.5'ta ısrar ediyor.

NTVMSNBC'de yer alan habere göre, IMF ile yüzde 6.5'lik faiz dışı oranında indirime gidilmesi konusundaki pazarlık başladı. Ekonomi yönetimi Telekom, Botaş, Türk Hava Yolları ve TÜPRAŞ gibi KİT'lerin faiz dışı fazla hesabının dışında tutulmasını önerdi. Ancak IMF'nin yüzde 6.5'den taviz vermeye pek yanaşmayacağı belirtiliyor.
Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti, Maliye Bakanlığı'nda vergi odaklı bir görüşme gerçekleştirdi. Hem 2004 gerçekleşmeleri hem de 2005 yılı vergi geliri hedefi konuşuldu. Ancak yüzde 6.5'lik faiz dışı fazladan istisna talepleri de gündeme geldi.

Reklam
Reklam

Ekonomi yönetimi ticari faaliyet gösteren Telekom, Botaş, Türk Hava Yolları ve TÜPRAŞ gibi KİT'lerin faiz dışı fazla hesabının dışında tutulmasını önerdi. Bu kuruluşların kendini hemen ödeyen mali yapısıyla, borcun çevrilebilmesine katkı sağlayacağı, faiz dışı fazla açısından risk yaratmayacağı dile getirildi.

Yetkililer, IMF'nin yüzde 6.5'den taviz vermeye pek yanaşmayacağını düşünüyor. Heyetin, özellikle yatırım gerekçesiyle indirim yapılsın önerisi geldiğinde "Neden bütçedeki başka kalemlerden değil de faiz dışı fazladan indirim isteniyor" şeklinde karşı çıktığı ifade ediliyor.

Bir başka alternatif ise 2004 bütçesinde hedefin üzerinde faiz dışı fazla verilmesi durumunda bu fazlanın 2005 bütçesine indirim olarak yansıtılması olarak belirleniyor.

Brezilya'da benzer bir durum yaşandığını hatırlatan yetkililer, Maliye Bakanlığı'nın yıl sonundaki yoğun harcamalar nedeniyle yüzde 6.5'in üzerine çıkılması konusunda çok umutlu olmadığını kaydediyor.

Tüm bu alternatifler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bütçeyle ilgili bu hafta yapılması planlanan sunumdan sonra netleşecek. Başbakan Erdoğan'a IMF'nin faiz dışı fazla konusundaki yaklaşımı anlatılarak, 2005 yılı bütçesindeki yatırım ödeneği başta olmak üzere gelir ve diğer harcama kalemlerindeki durum ortaya konacak. Eğer IMF heyeti yüzde 6.5'lik faiz dışı fazlada ısrar eder ve istisnaları da kabul etmezse bu kez bütçe kalemlerinde kaydırma gündeme gelecek.

Reklam
Reklam