IMF Heyeti, TİM yöneticileriyle birarada

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, üretim kesimine rağmen oluşturulacak bir Uluslararası Para Fonu (IMF) programının başarılı olma şansının olmadığını söyledi.

Rıza Moghadam Başkanlığı'ndaki IMF heyeti ile TİM yöneticileri Çırağan Sarayı'nda yemekli toplantıda biraraya geldi. Görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapan Oğuz Satıcı, bankacılık sistemi, girdi maliyetleri, kamu maliyesi, faiz dışı fazla ve diğer ekonomik konularda değerlendirme yaptı.

Bankacılık sisteminin bugün Hazine'yi fonlarken reel sektörü fonlamasının bir yük olarak görüldüğü modelin sermaye piyasalarına bir değer kazandırmadığını belirten Oğuz Satıcı, "Konuyu IMF yetkililerine söyledik. Bunun dışında enerji piyasalarının ve ihracatın hızlandırılması konusunda görüşümüzü ortaya koyduk. Özellikle IMF ile tamamlamış olduğumuz programın başlangıcındaki hedeflerden bir tanesi kamunun küçültülmesi olduğunu hatırlattık. Kamunun 3 yıl içerisinde küçüleceğine büyüdüğünün altını çizdik ve Türkiye bu programı tamamlarken işçisi ve işvereniyle programın tüm hedeflerini tuttururken kamu küçülme noktasında ortaya koyduğu hedefleri tutturamadı. Bunun bedelini ödemek Türkiye'deki üretenlere düştü. Bunu kaldıramayacağımızın da altını çizdik" dedi.

Reklam
Reklam

"PROGRAM ÜRETİM ODAKLI OLMALI"

Şu anda bankacılık yasasının yapıldığını hatırlatan Oğuz Satıcı, "Görüşmede IMF yetkililerine, bankacılık yasası Türkiye'nin gerçekleri gözönünde alınmadan bir şablon çerçevesinde Türkiye'ye oturtulmaya çalışırsa çok büyük sıkıntılar oluşabileceğini ifade ettik. Bankacılık yasası hazırlanırken reel sektörün görüşlerinin de alınmasını istedik" diye konuştu.

IMF ile imzalanacak yeni programın mutlaka üretim odaklı olması gerektiğinin altını çizen Oğuz Satıcı, "Yeni programın mutlaka üretimin önünü açan, ihracata destek veren, para ve maliye politikalarını üretim odaklı uygulayan, kamunun davranışlarını bu çerçevede disipline eden, yüksek üretim maliyetlerini aşağı çeken, istihdam maliyetlerini düşüren, üretimin üzerindeki dolaylı, dolaysız vergileri rasyonelleştiren, özellikle enerji maliyetleri konusunda elle tutulur adımlar atabilen, Türkiye ekonomisini bir bütün olarak görüp dünya rekabetçiliğinde güçlü kılabilecek şekilde tasarlanması gerektiğini belirtti. Üretim kesimine rağmen oluşturulacak bir programın başarılı olma şansının olmadığını ifade ettik" dedi.

Reklam
Reklam

FAİZ DIŞI FAZLA

Yüzde 6.5 olarak ifade edilen Faiz dışı fazlanın düşürülmesini istemediklerini ancak, bunun kamunun masraflarının kısılarak elde edilmesini istediklerini belirten Oğuz Satıcı, "Böyle olmadığı müddetçe bunun acısını halk çekiyor. Herşey iyiye gidiyor denildiği halde, biz bunu niye hissetmiyoruz diyoruz, hatta daha fazla acı çekiyoruz diyoruz. Bunun sebebi işte bu. Kamu mutlaka yüklerini atmalıdır" diye konuştu.

Oğuz Satıcı, ekonominin bir bütün halinde gözlenip bir koordinasyon içerisinde çözümlerin daha kolay olacağını sözlerine ekledi. Satıcı, "Türkiye'yi bir Ferrari'ye benzetirsek, buna 5 kişi binmesi gerekirken 25 kişi biniyor. Araç gerekli hızla gidemiyor. Mutlaka kamunun yüklerini hafifletip sürdüğü arabanın hakkını vermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.