IMF ile yeni süreçte birçok seçenek var

ANKARA(ANKA)-Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yürütülen stand-by programının sona ereceği Mayıs 2008'den sonraki dönemde Fon'la ilişkilerin nasıl devam edeceği konusunda Türkiye'nin önünde çok sayıda seçenek bulunduğunu, 7. gözden geçirme sürecinin tamamlanmasının ardından bu konuyu hükümet nezdinde ele alarak karar vereceklerini bildirdi. Şimşek, bu konunun netleşmemesinin piyasalarda belirsizliğe yol açtığı yorumlarının ise gerçekçi olmadığını savundu.

Bakan Şimşek, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş'in konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, öncelikli amaçlarının stand-by programı kapsamında, 7. gözden geçirmenin tamamlanması olduğunu vurguladı. IMF heyetiyle söz konusu gözden geçirmeye ilişkin görüşmeler tamamlanırken, IMF yönetiminin onayı bekleniyor.
Şimşek, Mayıs 2008 sonrasına ilişkin soruya, "IMF ile ilişkilerimizin Mayıs 2008 sonrası nasıl devam edeceği hususu mevcut gözden geçirme çalışmaları tamamlandıktan sonra ele alınacak ve konuya ilişkin nihai karar hükümetimiz nezdinde alınacaktır" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

-"PİYASALAR AÇISINDAN KAYGI TEREDDÜT YOK"

Bakan Şimşek, Mayıs 2008 sonrasında ilişkilerin nasıl olacağının belirlenmemesinin piyasalarda belirsizliğe yol açtığı yorumlarının ise gerçeği yansıtmadığını savundu.
60. hükümet olarak iş başına gelir gelmez, üç aylık eylem planını açıkladıklarını, 2008-2012 dönemine ilişkin eylem planının hazırlandığını, 2008-2010 dönemine ait makro ekonomik hedeflerin kapsayan orta vadeli programda, kamu maliyesine ilişkin hedeflerin ise orta vadeli mali planda yer aldığını anlatan Şimşek, ekonomi yönetimindeki bu şeffaf ve öngörülebilir yaklaşım nedeniyle, piyasalarda belirsizliğin söz konusu olamayacağını ifade etti.

Şimşek, "Temel politika önceliklerimiz makroekonomik hedeflerimiz ve kamu maliyesine ilişkin hedeflerimiz ortadadır. Mayıs 2008 sonrası IMF ile ilişkilerimizin kapsamı ne olursa olsun bu hususlarla ilgili bir belirsizlik bulunmamaktadır" dedi.

-IMF İLE HANGİ ÜLKE DÜZLÜĞE ÇIKTI?
Bakan şimşek, bugüne kadar IMF ile işbirliği yapıp da ekonomisini düzelten ülke olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtladı. Brezilya, Arjantin, Meksika, Rusya ve Romanya örneklerini veren Şimşek, bu ülkelerin uyguladıkları programlarla genel olarak büyüme, enflasyon ve ödemeler dengesine ilişkin göstergelerde iyileşmeler kaydettiğini savundu.

Reklam
Reklam

Şimşek, "Bununla birlikte ülkelerin uygulamış olduğu ekonomik programlar, IMF ile üzerinde anlaştıkları stand-by düzenlemelerinin kapsamı, ekonomik ve siyasi yapıları ile programları uygulamaya sokabilme düzeyleri büyük farklılık göstermektedir. Bu nedenle, ülkelerin ekonomik performansları ile stand-by düzenlemeleri arasında doğrudan bir bağ kurmanın sağlıklı sonuçlar vermeyebileceği düşünülmektedir" dedi.