IMF kredi dilimini serbest bıraktı

WASHİNGTON (İHA) - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato, Türkiye'nin ekonomik programı uygulamada güçlülüğünü devam ettirdiğini, şu anda en acil makro ekonomik sınavın ise cari açığın daha fazla büyümesinin önlenmesi olduğunu bildirdi.

Rato IMF İcra Direktörleri toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 8. Gözden Geçirme döneminin başarıyla tamamlandığını ve yaklaşık 660 milyon dolar (453.6 milyon SDR) tutarındaki kredi diliminin serbest bırakıldığını belirtti. Türkiye'nin düşük bir enflasyon ve güçlü bir büyüme ile borç oranında düzenli düşmelerin yaşanmasının uluslararası desteği de hak ettiğini belirten Rato, 2004 yılı büyüme oranının da yüzde 5'in üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Rato Türkiye'nin elde ettiği ekonomik başarıda hükümetin uyguladığı sıkı mali disiplinin önemli rol oynadığını ve enflasyonda da yüzde 12'lik hedefin tutağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

YAPISAL REFORMLAR Yapısal reformlara da işaret eden Rodrigo Rato, hükümetin mali yöndeki çabalarını desteklemede vergi idaresi ve sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi gibi yapısal reformların önemli olduğuna değindi. Bankacılık yasasına da değinen Rato, Türkiye'nin bankacılık sistemini Avrupa Birliği standartlarına yakınlaştırma yönündeki çalışmasının da takdire şayan olduğunu, bunun doğrudan dış yatırımları da cazip kılacak politikalar olarak göründüğüne dikkat çekti. Rato, söz konusu çerçevede Pamukbank ve Halkbank'ın birleştirilme planının memnuniyetle karşılandığına işaret etti.

EMEKLİ MAAŞLARINA VERGİ Diğer yandan 8. Gözden Geçirme ile ilgili yayınlanan IMF raporunda, Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin darboğazda olduğu vurgulanarak kısa vadede tedbir olarak emekli maaşları ve primlerinin vergiye tabi tutulması gerektiği üzerinde duruldu. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir olmadığına dikkat çekilen raporda, "Sürdürülebilirlik, uzun vadede zorunlu prim sürelerinin ve emeklilik yaşının yeniden düzenlenmesiyle kısa vadede emekli maaşlarının ve primlerinin vergilendirilmesiyle daha iyi sağlanabilir" ifadelerine yer verildi.

Reklam
Reklam

Konuyla ilgili değerlendirme yapan IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam da, Türk hükümetinin birkaç hafta içinde sosyal güvenlik sistemiyle ilgili reformu karara bağlayacağını kaydetti. Moghadam söz konusu çalışmaların Türk hükümeti tarafından yürütüldüğünü de hatırlattı. Moghadam hükümetin bir takvim çerçevesinde çalıştığını ve konuyla ilgili sonbahardan önce hükümet kanadından açıklamaların yapılmasını beklediklerini söyledi.

2005 SONRASI IMF İLE ÇALIŞMA Rıza Moghadam, stand-by anlaşmasının tamamlanmasının ardından Avrupa Birliği konusu da içinde olan ortadaki tüm alternatiflerin değerlendirileceğini ve Türk hükümetinin kararını Eylül ayında vermesinin beklendiğini belirtti. Moghadam, "Türkiye'nin seçimi ne olursa olsun, IMF Türkiye ile çalışmaya devam edecek" diye konuştu.

Moghadam Türkiye'de reel faizlerin yüksek olduğunu, cari açığın büyüdüğünü, bunlar için çeşitli tedbirlerin alınacağını düşündüğünü, dış faktörlere karşı en önemli koruyucunun da sürmekte olan makro ekonomik datalardaki iyileşmenin devamı olacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam