IMF mali disiplin istedi

WASHINGTON (ANKA) – IMF Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed Türkiye'nin önceliğinin "Mali disiplinin yeniden oluşturulması başarısını ve ölçülü para politikasını birlikte sürdürüp enflasyonu zaman içinde yeniden yüzde 4 düzeyine çekmek" olduğunu bildirdi.

IMF Dış İlişkiler Direktörü Mesud Ahmed, Washington'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'deki enflasyonun öngörülen sınırları aşmasıyla ilgili bir soruyu yanıtladı. Enflasyonla ilgili herhangi bir ek önlem ya da atılacak adım konusunda IMF ve Türk hükümeti arasında herhangi bir görüşme olup olmadığı sorusuna Ahmed şu yanıtı verdi:

Reklam
Reklam

"Enflasyonla ilgili atılabilecek adımlar konusunda spesifik bir yanıtım yok. Türkiye'deki makro politikanın genel öncelikleri üzerine görüşümüz, son yıllarda sağlanan güçlü performans gerçeğine dayanmaya devam etmektedir. Şimdiki öncelikler mali disiplinin yeniden oluşturulması başarısını ve ölçülü para politikasını birlikte sürdürüp enflasyonu zaman içinde yeniden yüzde 4 düzeyine çekmektir. Aynı zamanda diğer yükselen piyasalarda görülen sürekli büyümeyi sağlamak için yapısal reformların canlandırılması çabalarını desteklemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz."

-BAŞKA REFORMLAR DA VAR-

Mesud Ahmed, "Türkiye'deki reform sürecinde, sosyal güvenlik reformlarına ilişkin yasalarda ya da benzer konularda bir gecikme ya da sorun görüyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken ise, "Görüşümüz hükümetin olumlu politikaların sürdürülmesine ilişkin taahhüdünün değişmemiş olmasıdır. Sıkı bütçe ve elektrik tüketici fiyatlarının beş yıllık dondurulmasının kaldırılması bu açıdan oldukça cesaretlendiricidir ve hükümetin reform gündemi içindeki diğer önemli konuları çok geçmeden getireceği düşüncesini güçlendirmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Reform gündeminde başka önemli konular bulunduğunu da belirten Ahmed, IMF'nin desteklediği yedinci gözden geçirmenin tamamlanması için zeminin hazırlanmasına ilişkin birçok alanda ilerlemeler sağlandığını anlatı. Mesud Ahmed, "Sosyal güvenlik yasasının geçmesi yetkililerin başlangıçta öngördüklerinden daha fazla zaman almıştır ve beklemeden bulunan yedinci gözden geçirmeyi tamamlayabilmemiz için bu anahtar konuda sağlanan ilerlemeye bakıyoruz" dedi.