IMF: "Merkez Bankası piyasada güven yaratıyor"

İstanbul -(AA) Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, "'Merkez bankasının şu anda daha istikrarlı bir şekilde ilerlediğini ve piyasada güven yarattığını söyleyebiliriz" dedi.

Uluslararası Finans Arenasının açılışında konuşan Bredenkamp, 1998-2000 arası Türkiye'nin GSYİH'sinin yüzde 2,15 oranında büyüdüğünü, bunun yanı sıra bazı riskler ortaya çıktığını, bu risklerin etkin bir şekilde giderilmesi gerektiğini söyledi.

Mayıs-haziran ayındaki finansal dalgalanmaya değinen Bredenkamp, özellikle iç politikada yapılan hataların üstesinden gelinmesi ve iç piyasada gerçekleşebilecek dalgalanmaları en aza indirgeme yolunda önlemlerin alınması gerektiğini belirtirken, olumsuz şokların olumsuz etkilere yol açtığını, özellikle, kredi ve borçlar açısından bir dengesizliğin söz konusu olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Cari açığa bakıldığında Türkiye açısından bir takım sorunlu alanlar olduğunu belirten Bredenkamp, şunları kaydetti:

"Mayıs-haziran dalgalanması tabii ki şoktu. Türkiye bu anlamda iki tane burgu gördü. Özellikle politikaların sıkılaştırılması açısından piyasa kendini çok çabuk toparladı. Şimdiye kadar kredi kalitesiyle ilgili herhangi bir kötüleşme göstermedi ya da konut sektöründeki dalgalanmalar dışında çok fazla etkisi olmadı. Bu direnç, benim bakış açımdan risk yönetiminin iyi bir şekilde uygulandığını gösteriyor."

Mayıs-haziran dalgalanmasında bankaların aldığı önlemlere değinerek önümüzdeki aylarda bunların devam edeceğini vurgulayan Bredenkamp, "Stratejiler, düzgün bir şekilde piyasada uygulanabilirse bu şokların üstesinden gelinebileceğini söylüyoruz. Merkez Bankası özellikle geçtiğimiz yaz aylarında dikkatleri çok fazla üzerine toplamıştı. Merkez Bankasının şu anda daha istikrarlı bir şekilde ilerlediğini ve piyasada güven yarattığını söyleyebiliriz. Umuyoruz ki gelecekte bu böyle olmaya devam edecek" diye konuştu.

Reklam
Reklam