IMF Türkiye ekonomisinin büyümesini bekliyor

ANKARA (İHA) - Uluslararası Para Fonu (IMF), bugün yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü 2005 raporunda Türkiye'nin 2005 yılı büyüme hızını yüzde 5.0 olarak tahmin etti.

Türkiye'de ekonomik aktivitenin yavaşlayarak daha sürdürülebilir bir seviyeye gerilediğini belirten IMF, 2004 yılında yüzde 8.9 olan GSYH artış oranının bu yıl ve gelecek yıl yüzde 5.0 olmasını beklediğini kaydetti. Enflasyonda düşüş sürecinin yüzde 8 hedefi doğrultusunda devam ettiğini vurgulayan IMF, sermaye akışında sağlıklı bir şekilde devam ettiğini ve şimdiden bu yıl için ihtiyaç duyulan dış finansmanın büyük bölümünü karşılandığını belirtti.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte piyasa şartlarında meydana gelen beklenmedik değişikliklerin büyük cari işlemler açığını finansmanı açısından risk yarattığını kaydeden IMF, bu nedenle hükümetin reform programını uygulamaya devam etmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. IMF, GSYH'nın yüzde 6.5'i seviyesinde faiz dışı fazla verilmesinin dış borcun azaltılması ve piyasa güveninin sürdürülmesini temini açısından önemli olduğunu da belirtti.

IMF, bu yıl Türkiye'de tüketici fiyatlarının yüzde 8.4 artmasını beklerken, 2006 yılında bunun yüzde 6.9'a gerileyeceğini tahmin ediyor. Cari işlemler açığıın GSYH'ya oranının da bu yıl yüzde 5.6, gelecek yıl yüzde 5.3 olması bekleniyor