IMF Türkiye'nin yüzde 5'lik büyüme trendine girdiğini vurguladı

ANKARA (İHA) - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin uygulamakta olduğu güçlü ekonomiye geçiş programının, revize edilerek sürdürüleceği kanaatinde olduğunu ifade ederek "Görüşmemizde IMF heyeti, Türkiye'nin yüzde 5'lik büyüme trendine girdiğini vurguladı" dedi.

Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetinin ziyareti sonrasında bir açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, IMF heyetine; 3 Kasım'da erken seçim yapılması durumunda, vergiyle ilgili düzenlemelerin Meclis gündemine getirilmesi gerektiğini belirttiklerini, bu düzenlemelerin özellikle 'enflasyon muhasebesi' ve 'nereden buldun yasası' gibi düzenlemeler olduğunu söylediklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

Hisarcıklıoğlu, bir saat süren görüşme sırasında IMF heyetinin, Türkiye'nin yüzde 5'lik büyüme trendine girdiği kaydettiğini de vurguladı. Hisarcıklıoğlu, görüşme ile ilgili şunları söyledi: "IMF heyetine; uygulanmakta olan güçlü ekonomiye geçiş programı hakkındaki görüşlerimizi belirttik. Bu noktadaki tereddütlerimizin bir tanesinin, yılbaşından bu yana dile getirdiğimiz büyümenin olduğunu kaydettik. Bizim için çok önemli olan büyümenin, hem borsanın hem de sosyal hayatın dengelenebilmesi için çok önemli olduğunu, ilk üç aydaki büyüme rakamlarının bizi tatmin etmediği kendilerine söyledik. Bunun haricinde son dönemdeki reel faizlerin çok yukarılara çıkmış olmasının faturasının ilerde yine Türk halkı tarafından ödeneceğini ifade ettik."

Hisarcıklıoğlu, 3 Kasım'daki muhtemel erken seçimin reformları etkileyip etkilemeyeceği konusunda da bilgi verdiklerini ifade ederek, "Bu arada, 3 Kasım'da bir erken seçim söz konusu. Söz konusu erken seçim 3 Kasım'da yapılırsa, iyimser bir tarihle yeni hükümet 16 Aralık'ta kurulur. 2003 bütçesi de 2003'ün 2 veya 3. ayına kalır. Bundan önce vergiyle ilgili düzenlemelerin, olağanüstü toplanmış Meclis'in gündemine getirilmesi konusundaki görüşlerimizi aktardık" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin sorusu üzerine, IMF heyetinin kendilerine, Türkiye'de yaşanan siyasi belirsizliğin ekonomiyi olumsuz etkilediğini söylediklerini bildirdi.

Öte yandan Kahkonen'in, 3. gözden geçirme görüşmelerini tamamladıktan sonra genel bir açıklama yapacağı bildirildi.