Imf Ve Dünya Bankası, İslami Bankaları İle Faizsiz Bankacılığı Yakından Takip Ediyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde (İTİCÜ) “İslami Bankacılık ve Finans” uygulamaları konusunun ele alındığı panele katılan Pakistan...

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde (İTİCÜ) “İslami Bankacılık ve Finans” uygulamaları konusunun ele alındığı panele katılan Pakistan GIFT Üniversitesi'nden Doç. Dr. Üzeyir Elbazi, IMF ve Dünya Bankası'nın da, yeni düzeninde İslami Bankaları ve faizsiz bankacılık uygulamalarını yakından takip ettiklerini belirterek, “Herkesin hem fikir olduğu tek konu mevcut krize mevcut düzenle çözüm bulunamamasıdır. İslami bankaları ve faizsiz bankacılık uygulamalarının artık bir çıkış yolu olarak alternatif olacağı kanaati yaygınlaşmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Günümüz dünyasında İslami bankacılık ve faizsiz finans uygulamaları konusu İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde (İTİCÜ) gerçekleştirilen panelle masaya yatırıldı. Üniversitenin Eminönü kampüsünde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Babacan'ın üstlendiği konferansta, Pakistan GIFT Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tasneem Akhterin, Prof. Dr. Süleyman Enver ve Doç. Dr. Üzeyir Elbazi görüşlerini dile getirdi.

IMF ve Dünya Bankası, yeni dünya düzeninde İslami Bankaları ve faizsiz bankacılık uygulamalarını yakından takip ettiğini belirten Pakistan GIFT Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Üzeyir Elbazi, “Günümüz dünyasında İslami Bankacılık ve Finans: Zorluklar-Fırsatlar” başlıklı bir sunumunda 2008 yılında baş gösteren krizin etkilerinin hâlâ sürdüğüne dikkat çekti.

Gelişmekte olan bazı ülkelerin krizden gelişmiş olan ülkelerden daha fazla etkilendiğini anlatan Elbazi, “Krizden çıkış için ortaya konulan reçetelerin tesir gücünün ne olduğunu hepimiz gördük. Tedbir üstüne tedbir alındı. Ama hâlâ net bir sonuç yok. Batılı ülkeler, bu süreçte İslami finans bankacılığını yakından irdeleme imkânı buldu. Büyük bir kısmı da ilgisini harekete geçerek gösterdi. Bu alandaki portföyün yüzde 70'i ABD ve Batılı ülkelerin elindedir” dedi.

Reklam
Reklam

IMF VE DÜNYA BANKASI YAKIN TAKİPTE

IMF ve Dünya Bankası'nın da, yeni düzeninde İslami Bankaları ve faizsiz bankacılık uygulamalarını yakından takip ettiklerini ifade eden Elbazi, “Herkesin hem fikir olduğu tek konu mevcut krize mevcut düzenle çözüm bulunamamasıdır. İslami bankaları ve faizsiz bankacılık uygulamalarının artık bir çıkış yolu olarak alternatif olacağı kanaati yaygınlaşmaktadır” dedi.

İslami finans bankacılığının İslam ülkelerinin ekonomilerinin bütünleşmesinde büyük rol üstlenebileceğini savunan Elbazi, “İsimleri ne olursa olsun, yalnızca İslam ülkeleri için değil, Allah'ın emri olduğu için bu sistem uygulandığında sorunlar en asgari düzeye inecektir. Potansiyel üretimin verimli kılınması için uygulamaların yaygınlaştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ARAP SERMAYESİ TÜRKİYE'DE

Arap sermayesinin Türkiye'ye hızlı akışını da değerlendiren Elbazi, “Türkiye ekonomik kalkınması ve güven vermesiyle tüm dünya sermayesinin dikkatini çekti. Bozulan dünya ekonomisinde yer bulamayan yatırımcılar doğal olarak Türkiye'ye yöneliyor. Arap dünyası sermayesini büyütme kaygısı diğer ülkelerde olduğu gibi üst düzeyde değil. Onlar Türkiye'yi güvenli yer olarak görüyor. Ayrıca Türkiye'de İslami finans bankacılığın mevcudiyeti bu süreci daha da hızlandırıyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konferansın diğer bölümlerinde konuşan Prof. Dr. Süleyman Enver “Pakistan Ekonomisine Genel Bir Bakış", Prof. Dr. Tasneem Akhter ise, "GIFT Üniversitesi Örneğinde Pakistan'da Yüksek Öğrenim" başlıklı sunumları gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: