IMF’nin en büyük kredi kullanıcısına karşı yaptığı beklenmedik bu uyarıda, ABD’nin 2011’de mevcut borcunu artıran tek gelişmiş ekonomi olduğu belirtildi.
IMF uyarılarını tam da ABD Başkanı Barack Obama’nın artan borcu azaltmak için neler yapılabileceği üzerine tartışmalarını artırdığı bir zaman da açıkladı.
IMF, G20 ülkeleri içindeki gelişmiş ülkelerin 2010 için hedeflediği borç seviyesine ulaşmak ve bütçe açığını 2013’e kadar yarısına indirmek için, ABD’nin 1960’dan bu yana her iki buçuk yılda alınan önlemlerden daha sert kemer sıkma politikaları başlatması gerektiğini söyledi.
KÜRESEL EKONOMİ İÇİN RİSK
IMF, iki yılda bir yayımladığı Mali Denetim raporunda, ABD’nin son planlarıyla, Japonya’yla birlikte, 2016’da kamu borcu hala yükselen ülkeler klasmanına gireceğini ve bunun da küresel ekonomi için büyük bir risk oluşturduğunu belirtti.
IMF’nin Mali İşlerden Sorumlu Başkanı Carlo Cottarelli, “ABD’nin borcu küresel ekonomi için oldukça önemli sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden, Washington’ın er ya da geç mali düzenlemelerini başlatması gerekiyor” diye konuştu.
IMF’nin hesaplarına göre, ABD şu anda kamu borcunu orta vadede azaltmak için gerekli harcama kesintilerini ve vergi artırımlarının yarısından azının taslağını çıkardı.
DAHA SERT ÖNEMLER ALINMASI
Kurumdan yapılan açıklamada, “Orta vadede daha büyük kesintilere gidilmesi, daha kapsamlı mali reformların gerçekleşmesi gerekiyor. Buna sosyal güvenlik ve vergilendirme de dahil” ifadesi kullanıldı.
IMF, ABD ekonomisinin daha geniş çaplı kemer sıkma politikalarına karşı ayakta durabilecek kadar güçlü göründüğünü, bunun da geçen yıl uygulanan teşvik paketinin etkisiyle gerçekleştiğini belirtti.
Geçen hafta son dakika kepenklerini kapatmayı (shutdown) engelleyen ABD’de Demokratlarla Cumhuriyetçiler bu yılki bütçede 38.5 milyar dolarlık kesinti üzerine anlaştı.
Obama bugün ABD’nin uzun vadeli bütçe açığını azaltmak için atılacak adımları açıklayacak.