IMF'den çok önemli uyarılar

IMF 2013 yılında Türkiye'de enflasyonun yüzde 8 çıkacağını tahmin etti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise 2013 için enflasyon tahminini yüzde 6.8'e çıkarmıştı. Kuruluş cari açıktaki artışa ise dikkat çekti.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Üst Kurulu, Türkiye ile ilgili 4’üncü madde incelemesini tamamladı. Bu kapsamda yayınlanan makalede, Türkiye’nin 2012’de ekonomisini dengelemeyi başardığı belirtilerek, “2013’de iç tüketim ve kamu yatırımlarıyla büyümenin yüzde 3.8 olması bekleniyor. Buna bağlı olarak cari açıkta artış görülüyor ve enflasyon da halen hedeflenen seviyenin üstünde” denildi. IMF raporunda Türkiye ekonomisine yönelik enflasyon tahmininde 2013 için yüzde 8, 2014 yüzde 6 olarak açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise, son enflasyon raporunda bu yıl için enflasyon hedefini yüzde 6.8’e çıkarmıştı. Başçı, 2014 enflasyon hedefini ise yüzde 5.3 olarak açıklamıştı.

Reklam
Reklam

HEDEFİ TUTTURMAK ZORLAŞIYOR

Türk ekonomisinin düşük tasarruf oranı ve özel sektörün dış finansmana olan bağımlılığının altı çizilen raporda, enflasyon hedefindeki şaşmaya ve cari açıktakı artışa dikkat çekildi. 2013 yılında Ekonomi yönetiminin hedefleri tutturabilmek için çaba harcadığı belirtilen makalede şu ifadelere yer verildi: “Türk bankacılık sistemi yüksek sermaye yeterliliği ve düşük takibe düşen kredi oranı ile sağlam duruşunu sürdürüyor. Ekonomi yönetiminin makro ekonomik politikaları daha da sıkılaştırması ve yapısal reformları hayata geçirmesi ekonomik büyümeyi destekleyecektir.” Fonun bazı üst kurul üyeleri, global piyasalardaki hareketlilik nedeniyle uygulanan para politikalarının enflasyon hedefini tuturmada otoriteleri zorladığına dikkat çekti.

BASKILAR AZALABİLİR

Daha sıkı bir para politikasının dış kırılganlıkları düşüreceği konusunda anlaşan üst kurul üyeleri böylelikle para politikaları üzerindeki baskının azalacağına dikkat çekti. Üst Kurul üyeleri yetkilileri mevcut harcamaları kısarak, daha fazla tasarruf yapmayı önerdi. Makalede bankacılık sektörü her ne kadar güçlü olsa da, dış borçları nedeniyle dövizdeki hareketliliğin yakından izlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Reklam
Reklam