IMF'den faiz dışı fazla hedefine destek

Washington (AA)- Uluslararası Para Fonu (IMF), Türk hükümetinin gelecek yıl için benimsediği yüzde 5,5 oranındaki faiz dışı fazla hedefini desteklediğini bildirdi.

IMF Türkiye Masası tarafından Washington'da yayınlanan açıklamada, Türk ekonomisinin genel bir değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, Türkiye'de son zamanlardaki ekonomik gelişmelerin iyi olduğu, büyümenin iç talepten dış talebe doğru yönelmekte bulunduğu, Merkez Bankası'nın ihtiyatlı politikası sayesinde enflasyonun düşmekte olduğu belirtilerek, "Daha zayıf bir dış ortama karşın, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, yatırımcı güvenini ve sermaye girişlerini yükseltti" denildi.

Reklam
Reklam

Türk ekonomisinin genelde görünümünün olumlu olmayı sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, gelecek yıl ekonomik büyüme hızının yüzde 5,5 oranında artmasının, enflasyonun aşamalı olarak düşmeyi sürdürmesinin ve petrol fiyatları ile YTL'deki değerlenmenin temel riskler oluşturmasına karşın, cari açığın GSMH'nın yüzde 8'inin altında stabilize olmasının beklendiği dile getirildi.

Buna karşılık, bu yıl mali performansın kayda değer ölçüde zayıfladığı savunulan açıklamada, "Faiz dışı fazla 2007'de şimdi GSMH'nın yüzde 4,25'i olarak bekleniyor ki, bu hükümetin yüzde 6,7'lik hedefinin oldukça altında. Ayrıca kamu harcamaları yıl boyunca arttı, vergi uyumu zayıfladı ve enerji şirketlerinin mali pozisyonları olumsuz yönde ilerledi. Beklenenden daha düşük tüketimden kaynaklanan gelir eksiği, bugünkü mali pozisyondaki zayıflamaya ayrıca katkıda bulundu" ifadeleri kullanıldı.

Buna karşılık IMF Türkiye Masası'nın, yeni hükümetin, makroekonomik politika uygulamasının güçlendirilmesinde ve reformlara yeniden girişilmesinde "eşsiz" bir fırsata sahip olduğu görüşünü taşıdığı anlatıldı.

Reklam
Reklam