İstanbul (AA)- Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, kredi piyasalarının fazla gelişmemiş olmasının Türkiye'deki kırılganlıklardan
birini oluşturduğunu belirterek, ''Önümüzdeki yıllarda çok hızlı kredi genişlemesi olabilir. Diğer ülkelerde gördüğümüz; kredilerin hızlı ilerlemesi genelde mali krizlerden önce gelen bir durum oluyor'' değerlendirmesini yaptı.
Dünya Ekonomik Forumu Türkiye Zirvesinde gerçekleştirilen ''Türkiye'nin ekonomik açıdan uzun vadeli avantajları'' konulu oturumda konuşan Bredenkamp, Türkiye'de dört kırılgan noktanın bulunduğunu belirterek, konuşmasında bu kırılganlıkları ve yaratacağı olumsuzlukları aktardı.
Bredenkamp, şu andaki cari açıkla ilgili tek problemin düşük tasarruf olduğunu ifade ederek, bunun Türkiye'de kronik bir problem haline geldiğine dikkat çekti.
Bredenkamp, Türkiye'de tasarruf oranları bir şekilde artırılmazsa ya ekonominin daha yavaş büyümesi gerekeceğini ya da yabancı sermayeye bağımlı olmaya devam edileceğini kaydetti. İkinci kırılganlığının ise kamu borcu olduğuna işaret eden Bredenkamp, 2001 krizinden sonra borç oranı düşse de hala bunun önemini koruduğunu vurguladı.
Borcun üçte birinin hala yabancı para birimlerinden oluştuğuna değinen Bredenkamp, genel borçları kapatmak için bazı konulara eğilmek ve onlar üzerinde çalışmak gerektiğini, şu andaki programın bazı hedeflerinin birkaç yıl uygulamada olması gerektiğini söyledi.
Hugh Bredenkamp, kredi piyasalarının gelişmemiş durumunun Türkiye'de kırılganlıklardan biri olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: ''Özel sektör kredileri, GSYİH'ye bakacak olursak ortaya çıkan piyasaların yüzde 20 altında. Önümüzdeki yıllarda çok hızlı kredi genişlemesi görebiliriz.
Diğer ülkelerde gördüğümüz; kredilerin hızlı ilerlemesi genelde mali krizlerden önce gelen bir durum oluyor. Çünkü fiyatlar arttıkça ve bankalar risk yönetmekte zorlandıkça, etkin bir şekilde genişleme esnasında problem çıkıyor. Şirketler yabancı ülkelerden borçlanmak durumunda kalıyor. Yerel piyasalar uzun vadeli kredi veremiyor. Yani bankacılık gözetiminin kuvvetlendirilmesi lazım. Kredi reformları başlatmak lazım. Mortgage sisteminin uygulanmaya konulması gerekir. Başka deyişle kredi piyasalarına alternatifler olmalı.''
Türkiye'deki vergi yüküne de dikkat çeken Bredenkamp, mesela mali aracılıkla ilgili bazı vergi oranlarının tamamen kaldırılmasının faydalı olacağına işaret ederek, ''Kıdem tazminatı da azaltılmalı'' dedi.